KAKVA ĆE BITI CENA GORIVA DO KRAJA GODINE: Evo šta je važno da proizvođači urade

E.B.T.

19. 04. 2021. u 16:15

UKOLIKO do kraja godine proizvođači sirove nafte odreaguju i uspostave balans sa adekvatnom potražanjom benzina i dizela, u tom slučaju će doći i do normalizacije i stabilizacije cene goriva.

КАКВА ЋЕ БИТИ ЦЕНА ГОРИВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Ево шта је важно да произвођачи ураде

D. Balšić

Ne očekuju se veća iskakanja, ali Srbija ne može da utiče na cene pošto zavisi od uvoza nafte. Ovo je danas izjavio pomoćnik ministrke energetike zadužen za naftu i gas Saša Stojanović.

Naknade koje ulaze u cenu naftnih derivata, kako ističe, imaju svoje dobre strane, nužne su, a  Srbija zahvaljujući tome ima veoma kvalitetno gorivo i podstiče energetsku efikasnost.

- Kada je reč o naknadi za monitoring kvaliteta goriva koju obračunavaju proizvođači i uvoznici goriva, njena posledica je da Srbija ima visokokvalitetno gorivo koje ne zaostaje po kvalitetu za gorivom u zemljama EU – istakao je Stojanović. - Od 2014. godine naša zemlja markiranjem goriva prenosi gorivo iz sivih u legalne tokove i na taj način, država je  prihodovala u budžet 400 miliona evra. Tako da je ta naknada, koju obračunavaju proizvođači i uvoznici, više nego opravdana.

Naknada za energetsku efikasnost, koja se obračunava od prošle godine, kako navodi, predstavlja deo sredstva koji će se u vidu podsticaja isplaćivati građanima za smanjenje potrošnje energije u stanovima.  Povodom čestog pitanje da li će na tržištu nafte doći do poskupljenja, on kaže da  se za to ne mogu dati projekcije, jer politika cena u Srbiji zavisi od uvoza i cena nafte na svetkom tržištu.

- Od oktobra cena naftnih derivata raste i taj porast je do 80 odsto na svetskom tržištu, dok je cena nafte u Srbiji skočila samo za devet do 11 odsto - istakao je Stojanović. - Do toga je došlo zato što sada postoji veća tražnja zbog povećanih privrednih aktivnosti na svetskom nivou.  Zemlje OPEK - a smanjile su ponudu nafte na tržištu i  zato je došlo do poskupljena. Srbija, samim tim, ne može da izbegne to poskupljenje. Takođe, kada komentarišemo cenu derivata u našoj zemlji, treba imati u vidu da je prosečna cena nafte za barel sa 42,60 dolara skočila na 69 dolara, što je poskupljenje od 17 dolara.

On dodaje da ne treba smetnuti s uma, da je prošle godine došlo do značajnog sniženja cene nafte, koja je imala rekordni minimum tokom pandemije. Na tržištu je, kako navodi, dolazilo do poremećaja koji su se manifestovali povećanjem cena u krajnjoj maloprodaji.

- Ukoliko do kraja godine proizvođači sirove nafte odreaguju i uspostave balans sa adekvatnom potražanjom derivata nafte odnosno benzina i dizela, doći će u tom slučaju i do normalizacije i stabilizacije cene goriva - ocenio je Stojanović. – Zato se očekuju veća iskakanja, ali  Srbija ne može da utiče na cene pošto zavisi od uvoza nafte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije