SUBVENCIJE VEĆE ZA 92 MILIJARDE: Rebalans budžeta uz povećane prihode, planira i veće rashode

S. BULATOVIĆ

19. 04. 2021. u 13:00

PRED Skupštinu Srbije stiže predlog rebalansa budžeta. Nova računica u državnoj kasi predviđa za 19,9 milijardi veće prihode. Oni će tako dostići 1.356,2 milijarde dinara. Treći paket pomoći građanima i privredi, ali i veće investicije, između ostalog, popravili su znatno i stavku rashoda.

СУБВЕНЦИЈЕ ВЕЋЕ ЗА 92 МИЛИЈАРДЕ: Ребаланс буџета уз повећане приходе, планира и веће расходе

Veća ulaganja u izgradnju auto-puteva u Srbiji / Foto Tanjug

Ukupni izdaci iz budžeta sada su planirano veći za 253,62 milijarde dinara, u odnosu na prvobitnu računicu. Rashodi će tako dostići 1.514,8 milijardi dinara.

Početak godine, kako su istakli nadležni, doneo je nešto veće prihode od prvobitnog plana. Nastavljena su pozitivna kretanja na tržištu rada. Prema zvaničnim podacima, broj zaposlenih povećan je za 2,9 odsto u odnosu na isti period lane. Država veće prihode tako očekuje od raznih poreza i to za 13,7 milijardi dinara, a neporeske planira većim za 6,2 milijarde dinara.

- Sve kategorije prihoda, osim poreza na dodatu vrednost i poreza na dobit, revidirane su naviše u odnosu na prethodnu projekciju, dok najveću procentualnu promenu beleže prihodi od carina - stoji u obrazloženju novog budžeta. - U strukturi prihoda poreski prihodi čine 86 odsto, a neporeski prihodi 12,5 odsto, dok se ostatak od 1,5 odsto odnosi na donacije. Na nivou opšte države, projekcija prihoda za 2021. godinu revidirana je naviše za 56 milijardi dinara, najviše usled revizije procene prihoda od socijalnih doprinosa. Iako nisu prihod budžeta Republike, veća naplata prihoda od doprinosa znatno će uticati na niža transferna sredstva organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.

Kada je reč o rashodima, najveća promena je u slučaju subvencija. One su povećane za 77 odsto.

- Subvencije su povećane za 92,66 milijardi dinara u odnosu na iznos planiran budžetom za 2021. godinu - stoji u predlogu zakona. - Sredstva su najvećim delom obezbeđena za treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih pandemijom virusa kovid 19, Javnom preduzeću "Putevi Srbije" za održavanje državnih puteva, "Koridorima Srbije", radi završetka izgradnje auto-puteva u Republici Srbiji, za podsticaje u poljoprivredi i drugo.

TROŠKOVI

MEĐU uvećanim rashodima budžeta su i veći izdaci za nefinansijsku imovinu - 32,2 odsto. Transferi ostalim nivoima vlasti se uvećavaju za 12,2 odsto. Procentualno ubedljivo najveći skok je u planiranju ostalih tekućih rashoda. Oni rastu čak 177 odsto, pa će iznositi 76,2 umesto 27 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju