TRNOVIT PUT KUKURUZA DO IRANA: Zbog američkih sankcija Srbija ima problem da izvozi i trguje sa arapskom zemljom

J. Subin

06. 03. 2021. u 10:08

NEDAVNI sastanak ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa delegacijom Irana, o mogućoj saradnji odlična je prilika za srpske proizvođače.

ТРНОВИТ ПУТ КУКУРУЗА ДО ИРАНА: Због америчких санкција Србија има проблем да извози и тргује са арапском земљом

Foto Tanjug

Ipak, put do ovog tržišta i te kako je trnovit i dalek. Naime, za početak najveću prepreku predstavlja to što između Srbije i Irana ne postoji platni promet. Za to su najviše "krive" sankcije SAD prema Iranu, iz 2018. godine. One utiču i na trgovinske odnose naše zemlje sa Iranom, jer u velikoj meri, objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije, ograničavaju poslovne aktivnosti privrednika.

- Ovaj problem dodatno komplikuje i činjenica što većina finansijskih institucija, naročito iz zapadnih zemalja, ne želi da bude izložena američkim "sekundarnim" sankcijama i tako dovede u pitanje poslovanje sa njima - objasnila nam je Danijela Strižak, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS. - Zbog toga, američke sankcije imaju značajan negativan uticaj, ne samo na ekonomsku situaciju u Iranu, veći na sve one privrednike koji rade ili nameravaju da rade sa ovim tržištem.

Izvoz kukuruza, goveđeg i junećeg mesa i plasman srpskog semena i semenskog materijala, bile su glavne teme sastanka delegacije Irana i ministra poljoprivrede Srbije. Iranska strana predložila je i zajedničke investicije u oblasti proizvodnje mehanizacije i semena, ali i stočne hrane. Razgovaralo se i o izvozu lekovitog bilja i saradnji naučnih instituta i fakulteta.

Ovakvo interesovanje ne čudi, s obzirom na to da Iran ima jednu od najvećih ekonomija na Bliskom istoku. Njihovi glavni privredni sektori su nafta, a tek u manjem obimu jer razvijena poljoprivreda, rekla nam je Danijela Strižak.

- Iranci su, posebno, zainteresovani za Srbiju zbog njenog geografskog položaja što im omogućava dobru polaznu osnovu za unapređenje trgovinske saradnje i sa drugim zemljama u regionu - ističe Strižakova. - Realne mogućnosti za oživljavanje trgovinske razmene između Srbije i Irana postoje u oblasti građevinarstva, tekstilne i drvne industrije, mašinogradnje, proizvodnje transportnih sredstava, poljoprivrede i agroindustrije.

POSLOVANjE

KAKO objašnjava Strižakova, u Srbiji su prošle godine bile 32 firme koje su izvozile robu u Iran. Inače, u našoj zemlji posluje 61 preduzeće sa većinskim iranskim vlasništvom. Najviše se posluje u sektoru trgovine, administrativnih i uslužnih delatnosti ali i stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a