BIĆE RAČUN BEZ PAPIRA: U toku je javna rasprava o predlogu novog zakona o elektronskom fakturisanju

S. B.

10. 02. 2021. u 11:23

KOMPANIJE u Evropskoj uniji već ih koriste, a uskoro će i firme u Srbiji jedna drugoj račun izdavati - elektronski.

БИЋЕ РАЧУН БЕЗ ПАПИРА: У току је јавна расправа о предлогу новог закона о електронском фактурисању

Ilustracija / Foto Depositphotos

Ministarstvo finansija pripremilo je Nacrt zakona o elektronskom fakturisanju, koji predviđa da na ovaj način najpre obaveze ispostavljaju firme i institucije javnog sektora. Primena elektronskih faktura biće obavezna u transakcijama u kojima učestvuju javna preduzeća već od 1. jula. Godinu dana posle kolega iz javnog sektora i privatnici će morati da prihvate ovakve račune, dok će obaveza izdavanja za sve, osim privatnike koji nisu PDV obveznici, važiti od 1. januara 2023. godine.

Zainteresovani, međutim, još imaju vremena da Ministarstvu finansija upute eventualne primedbe na Nacrt zakona. Javna rasprava traje do 25. februara.

Nadležni poručuju da će elektronsko fakturisanje doprineti u borbi protv sive ekonomije, a poreznicima će biti nešto lakše da kontrolišu obveznike. Kako stoji u Planu rada Vlade Srbije za ovu godinu, Ministarstvo finansija je već obezbedilo platformu, a predlog propisa bi uskoro trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

- Rešenje kojim se predviđa da se elektronska faktura izdaje u strukturiranom elektronskom formatu, koji omogućava njenu automatsku obradu, kao i da elektronski potpis ne predstavlja njen nužni deo, svakako će uštedeti vreme i doprineti borbi protiv kašnjenja u plaćanju u komercijalnim transakcijama - stoji u obrazložnjenju ovog nacrta. - U prekograničnim nabavkama i trgovni, Nacrtom se predviđa obaveza državnih organa da prime elektronsku fakturu, koju je izdalo strano lice u skladu sa evropskim strandardom.

Firme će sistemu elektronskih faktura pristupati same ili preko informacionog posrednika. Kada prime fakturu, imaće rok od osam dana da je eventualno odbiju. Posle toga, smatra se da je prihvaćena.

PREKRŠAJI

KAZNE za prekršaje u poslovanju sa elektronskim fakturama su predviđene u rasponu od 200.000 do dva miliona za pravna lica, a od 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike. Kažnjavaće se oni koji povrede obavezu izdavanja elektronskih faktura, koriste podatke iz sistema u nedozvoljene svrhe ili ne plate u skladu sa zakonom. Za ove prekršaje sledi kazna i odgovornom u kompaniji i to u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)