ŠVAJCARCI NE MENJAJU PLANOVE: Istraživanje stavova Švajcarsko-srpske privredne komore

S. B.

18. 12. 2020. u 15:14

ISTRAŽIVANjE Švajcarsko-srpske privredne komore pokazuje da 70,4 odsto ispitanika smatra da je njihovo poslovanje u manjoj ili umerenoj meri pogođeno pandemijom kovid-19, dok je 29,6 odsto ispitanika izjavilo da ih je pandemija snažno pogodila.

ШВАЈЦАРЦИ НЕ МЕЊАЈУ ПЛАНОВЕ: Истраживање ставова Швајцарско-српске привредне коморе

Foto: Tanjug/D. Popović

Ipak, skoro 60 odsto anketiranih članica ne namerava da menja investicione planove u Srbiji za 2021. godinu.

To je pokazalo istraživanje "Uticaj kovid-19 na poslovanje", koje je u novembru putem interneta sprovela Švajcarsko-srpska trgovinska komora među svojim članovima.

Takođe, rezultati istraživanja su pokazali da je 63 odsto ispitanika digitalizovalo svoje poslovanje u manjoj ili značajnoj meri zbog pandemije.

Među potencijalnim vladinim merama podrške koje bi bile najkorisnije, kompanije su izdvojile oslobađanje od poreza ili privremene poreske olaksice (63 odsto), programe zapošljavanja, poput programa za privremeno nezaposlene ili oslobađanje od socijalnog osiguranja (44,4 odsto) i finansijski programi, kao što su kreditne linije sa niskom kamatnom stopom ili kreditne garancije (33,3 odsto ispitanika).

Ostale mere koje navodi manje od 30 odsto ispitanika podrazumevaju subvencije za zakup prostora, gotovinske transfere, podršku samozaposlenima i smanjenje carina na ulazni materijal koji se uvozi.

Kako je saopšteno, cilj istraživanja je bio da se steknu uvidi u glavne izazove sa kojima se suočava švajcarsko-srpska poslovna zajednica zbog krize kovid-19, kao i da se bolje razumeju potrebe ovih kompanija i pitanja koja su od interesa za njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel