OPŠTINE NEĆE MEĐU RAZVIJENE: Država i dalje ne primenjuje još 2015. usvojene kriterijuma za rangiranje

S. BULATOVIĆ

18. 11. 2020. u 12:03

U DRUŠTVU su najboljih, ali duboko veruju da im tu nije mesto. Vlada Srbije još pre pet godina je osmislila nove kriterijume za rangiranje opština po razvijenosti, ali ih do danas nije primenila.

ОПШТИНЕ НЕЋЕ МЕЂУ РАЗВИЈЕНЕ: Држава и даље не примењује још 2015. усвојене критеријума за рангирање

Foto K. Mihajlović

Važeći položaj lokalne samouprave su zaradile još 2014. godine. Od tada su se neke demografski praznile, broj zaposlenih im je padao, manje stanovnika nastavljalo je školovanje. A položaj u određenoj grupi razvijenosti kroji i iznos nenamenskih sredstava iz budžeta, šansu za dobijanje dodatnog novca, pa i visinu sopstvenog učešća u pojednim projektima.

Kriterijumi su zaposlenost, plate...

U STALNOJ konferenciji gradova i opština kažu da ne znaju za primere lokalnih samouprava nezadovoljnih svojim rangom.

- Kriterijumi razvijenosti opština definisani su Uredbom o utvrđivanju metodologije za izračunavanje stepena razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave - objašnjavaju u SKGO.

- Kriterijumi su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, izvorni prihod po stanovniku, stepen obrazovanja i stopa pada ili rasta stanovništva. Može se reći da je "prednost" manje razvijenih opština u iznosu transfera.

Beočin, kako je utvrđeno još pre šest godina, spada među 20 najrazvijenijih opština u Srbiji. Oni, međutim, veruju da ne pripadaju "prvoj liniji". Objašnjavaju da je broj zaposlenih u čuvenoj cementari znatno smanjen posle privatizacije, da najveći broj njenih najplaćenijih radnika i ne živi u Beočinu, već u susednom Novom Sadu. Zato i beleže konstantan pad opštinskog budžeta. Zato je Beočin u više navrata molio Ministarstvo privrede da ponovo oceni stepen njihove razvijenosti u skladu sa Uredbom o utvrđivanju metodologije za izračunavanje razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave i odrede im novo mesto.

- Država bi trebalo 1,7 odsto ukupnog BDP-a da raspodeli lokalnim samoupravama kroz nenamenski transfer - objašnjava Dragan Gligorić, rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije u Opštini Beočin. - To se utvrđuje Zakonom o budžetu. Da smo mi u trećoj grupi, a ne u prvoj, dobili bismo dvostruko više sredstava. To bi značilo i prilikom raspodele namenskih transfera. Mi, na primer, nismo mogli da konkurišemo za socijalne transfere Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Kada konkurišemo za neka druga sredstva, moramo da obezbedimo veće učešće. Najčešće polovinu ulaganja.Raspodela iz 2014. nekima odgovara. Pojedine opštine nenamenskim sredstvima obezbeđuju polovinu budžeta i nesmetano funkcionišu.

PROBLEMI Beočinci tvrde na nisu među 20 najuspešnijih, Foto D. Dozet

U Ministarstvu privrede odgovaraju da formula iz 2015. godine nije dala efekte u rangiranju opština, pa je zadržana metodologija iz 2014. godine.

- Nameravamo da se u narednom periodu pozabavimo tim pitanjem, s obzirom na to da su se u mnogim opštinama desile značajne promene - kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

- Danas u Srbiji ima opština u kojima su nezaposleni samo oni koji iz objektivnih i subjektivnih razloga ne mogu ili neće da rade. Opštine koje su napredovale u svakom smislu moraju da se rangiraju drugačije. Shodno tim promenama, promeniće se i njihova prava i očekivanja iz budžeta. Uz razumevanje za njihove potrebe, smatram da postoji još mnogo prostora da opštine ostvare uštede, ali i da adekvatno stave u funkciju svoje resurse.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)