VAŽNO ZA VOZAČE U SRBIJI: Bliži se 1. novembar - stupa na snagu obavezno korišćenje zimskih pneumatika! Evo koliko novca treba da izdvojite

E. B. TALIJAN

21. 10. 2020. u 09:45 >> 11:40

ZAKONSKA obaveza vozača je da od 1. novembra do 1. aprila na svojim automobilima imaju sve četiri zimske gume ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: Ближи се 1. новембар - ступа на снагу обавезно коришћење зимских пнеуматика! Ево колико новца треба да издвојите

Foto Ilustracija V.N.

Stručnjaci ističu da letnje pneumatike treba zameniti i zbog niskih temperatura i vlažnog kolovoza, a takve vremenske prilike već imamo, pogotovo u noćnim i jutarnjim časovima. Kako su se reporteri "Novosti" uverili, vlasnici kola još ne dolaze kod vulkanizera ovim povodom. Cene novih guma kreću se od 3.500 do 65.000 dinara, a to zavisi od dimenzija i njihovog kvaliteta. Usluga montaže pneumatika i balansiranja za sva četiri točka kreće se od 2.000 do 5.000 dinara, dok je zamena seta sa montiranim gumama od 1.200 do 2.000 dinara.

Foto Ilustracija V.N.

Marko Ivanović, šef jednog poznatog auto-servisa, kaže da je uobičajeno da vozači čekaju da padne prvi sneg da bi promenili pneumatike.

- Tada se naprave velike gužve, a ima i onih koji čak do decembra voze na letnjim gumama - ističe Ivanović za naš list. - Preporuka je da se zimski pneumatici koriste čim krenu temperature od sedam stepeni naniže, jer letnji u tim uslovima gube svojstva, ne prianjaju dobro na asfalt.

Ivanović kaže da su najtraženiji pneumatici prečnika felni 15 i 16 inča, od 5.000 do 11.000 dinara.

- Najviše se kupuju oni nižeg cenovnog ranga, kao što su "sava" i "riken", a skuplje su "pireli kontinental" i "mišelin" - navodi naš sagovornik. - Važno je da vozači vode računa da su gume istog proizvođača, modela i dimenzija koje je propisao proizvođač auta. To je naznačeno na tablici koja obično stoji na unutrašnjem delu vrata ili poklopcu rezervoara.

KADA SE KAŽNjAVA

UKOLIKO saobraćajac zaustavi vozilo koje nama zimske pneumatike u periodu kada su oni obavezni, kaznu može da naplati samo ako je u tom trenutku na kolovozu sneg, led i poledica - navode za "Novosti" u AMSS-u. - Od 1. novembra vozači moraju u prtljažniku da imaju lance ukoliko se nalaze van grada, bez obzira na vremenske uslove.

Upozoravaju vlasnike automobila da na vreme provere da li su njihove gume spremne za zimu i da ih zamene.

On ističe da je preporuka da se izbegne kupovina polovnih pneumatika, a onima koji ne mogu da priušte nove, savetuje da ne pazare starije od dve godine i da obrate pažnju na dubinu šare.

- Nekada može biti odlična šara, da ima više od osam milimetara, a da je guma stara pet godina - objašnjava Ivanović. - Iako nije korišćena, ona je trula.

Kako navodi, potražnja za univerzalnim gumama je mala. On ukazuje i da vozači često greše, jer smatraju da je pneumatik sa oznakom M+S za sva godišnja doba.

- To je zimska guma, a M+S označava da je za sneg i blato - ističe Ivanović. - Pneumatik za sve sezone ima oznaku all season. To su skuplje gume, u srednjoj klasi cena po komadu je oko 16.000 dinara.

Ukoliko vlasnici kola nemaju prostor i žele pravilno da čuvaju gume, mogu da ih odlažu u hotelu za pneumatike. Za set od četiri gume, ova usluga se mesečno naplaćuje od 300 do 450 dinara, a sezonski od 3.000 do 4.200 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije