VELIKI POTENCIJAL ZA RAZVOJ: U sklopu aerodroma Ponikve i turistički kompleks?

Tanjug

15. 10. 2020. u 08:52

DEFINISANjE strateške pozicije aerodroma Ponikve kod Užica je u toku, a jedna od mogućnosti je da na tom području bude formiran turistički kompleks sa aerodromom, piše E-kapija.

ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА РАЗВОЈ: У склопу аеродрома Поникве и туристички комплекс?

Foto: Grad Užice

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković za taj portal kaže da kompleks aerodroma Ponikve obuhvata oko 560 hektara zemljišta, što je, ističe, površina četiri puta veća nego kompleks aerodroma u Nišu.

- Sa tolikom površinom i svojom pozicijom, aerodrom Ponikve je pogodan za formiranje velikog turističkog kompleksa koji će u sebi, pored ostalih sadržaja, imati i funkcionalan aerodrom - navodi Zdravković.

Napominje da ono što je prvi korak kada su Ponikve u pitanju jeste pripajanje JP "Aerodrom Ponikve" Aerodromima Srbije doo Niš, kao budućem operateru, pošto se, kaže, to pripajanje i dalje realizuje.

- Očekivanja su da se to završi u zakonski minimalnom roku od šest meseci - navodi Zdravković.

Ističe i da Aerodrom trenutno ima saglasnost za korišćenje u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, koju treba unaprediti u dozvolu za korišćenje.

- Saglasnost odnosno dozvola izdaju se operateru aerodroma pošto aerodrom ispuni potrebne uslove i Aerodromi Srbije će prvenstveno raditi na tome - dodaje Zdravković.

Kada su u pitanju dalje investicije u taj aerodrom, Zdravković navodi da ulaganja u svaki, pa i u Aerodrom Ponikve, Vlada Srbije vrši u skladu sa saobraćajnim potrebama regiona koji pokriva ta vazdušna luka.

- Plan je da u skladu sa raspoloživim sredstvima i potrebama saobraćaja, radimo i na daljem razminiravanju terena i završetku rekonstrukcije piste u punoj dužini do 3.000 metara - rekao je.

Na pitanje da li bi aerodrom Ponikve mogao da funkcioniše sa statusom AFIS-a (Aerodromsko informisanje vazduhoplova u letu) koji pruža pilotima vazduhoplova detalje o drugom poznatom poletanju, sletanju i letu u blizini aerodroma, Zdravković odgovara da je u ovom trenutku na tom aerodromu obezbeđen samo prihvat putnika i to "malih aviona" do 20 sedišta.

Direktor Aerodroma Srbije ističe i da je turizam grana koja bi trebalo da inicira razvoj vazdušnog saobraćaja, te da opslužno područje aerodroma Ponikve ide i izvan granica Srbije i da je kao takvo svakako veliki potencijal za dalji razvoj turizma u tom regionu.

"Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktuelni trenutak već za buduće potrebe u skladu sa planovima razvoja našeg društva na znacajno dužem vremenskom horizontu", ukazao je on.

Zdravković dodaje da se investicionim planom "Srbija 2025" planira gradnja auto-puta Preljina-Požega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će, kaže, tom aerodromu i njegovom opslužnom području otvoriti potpuno novu perspektivu u pogledu daljeg razvoja turizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja