PORASLE CENE OGREVA U NIŠU Evo koliko košta bukovina, a koliko hrastovina

B. Ca.

12. 10. 2020. u 15:19

POČETAK sezone grejanja uticao je na rast cene ogrevnog drveta u Nišu, dok su cene uglja ostale nepromenjene.

ПОРАСЛЕ ЦЕНЕ ОГРЕВА У НИШУ Ево колико кошта буковина, а колико храстовина

Dobra ponuda uglja i drva / Foto J. B.

Prema istraživanju Agencije Beta, na Kvantaškoj pijaci u Nišu prodavci ogrevnog drveta za kubni metar bukve ili hrasta traže 5.300 dinara, dok je cena tokom leta bila od 4.600 do 4.800 dinara.

Na ovaj izdatak za grejanje treba dodati nakndu za sečenje i cepanje drva, a ona iznosi 600 dinara po kubiku. Šumsko gazdinstvo Niš, JP "Srbijašume" ove godine ne prodaje ogrevno drvo, a u planu je da prodaje ponovo krene naredne godine.

Cene uglja na stovarištu firme "Monicom" su od 8.000 do 18.000 dinara, u maloprodaji. Za tonu ovog ogreva za loženje šporeta potrebno je izdvojiti od 8.000 do 11.000 dinara, a za loženje kotlova - od 14.000 do 18.000 dinara. Na isporuku uglja, kako su kazali na ovom stovarištu, ne čeka se duže od deset dana iako je poraslo interesovanje i za kupovinu svog ogreva, pa i peleta, a njegova cena na stovarištima je oko 23.000 dinara po toni.

Građani Niša koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja, od četvrtka imaju grejanje, jer je Gradska toplana krenula sa toplim probama. Prema rečima Predraga Milačića, direktora Gradske toplane, tople probe su prilagođene spoljašnjim temperaturama, tako da se kotlovi pale kada je temperatura niža od 10 stepeni Celzijusovih. Povremeni problemi u grejanju pojedinih objekata rešavaju se u toku 24 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri