NAJSTARIJI SE UVELIKO PRIPREMAJU ZA NASTUPAJUĆU GREJNU SEZONU: Drva za zimu pazare i od ušteđevine

A.Vojinović

10. 09. 2020. u 18:15

KRAJ avgusta i početak septembra je period kada se najstariji sugrađani uveliko pripremaju za zimsku sezonu i nabavljaju drva za ogrev.

НАЈСТАРИЈИ СЕ УВЕЛИКО ПРИПРЕМАЈУ ЗА НАСТУПАЈУЋУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ: Дрва за зиму пазаре и од уштеђевине

Foto I.Marinković

Penzioneri širom Srbije i dalje su najodaniji ovakvom načinu grejanja, a odabrane vrste sa stovarišta ogreva za hladne dane najčešće plaćaju na nekoliko mesečnih rata, dok ima i seniora koji od ušteđevine odjednom plate pun iznos.

Većina stovarišta najstarijim mušterijama daje mogućnost da drva i ugalj pazare na odloženo, što najstarijim sugrađanima i te kako odgovara, s obzirom na to da njihove koverte sa penzijama nisu tako "debele". Seniori su odgovorni i, kao što je praksa važila i dosad, na vreme izmiruju svoja dugovanja. Iz nekoliko stovarišta, za "Novosti", rekli su kako su najstariji polako počeli da naručuju drva i ugalj za zimu.

- Penzionerima nudimo da preko banke otplatu na odloženo, na šest mesečnih rata do godinu dana, drva za ogrev, što najstariji redovno i koriste. Od avgusta su lagano počeli da naručuju odabrane vrste - navode, za naš list, iz jednog beogradskog stovarišta.

Na visinu cene uglja, osim kvaliteta i njegove kalorijske vrednosti, najviše utiče udaljenost od rudnika iz koga se doprema. Tako, tona sirove "kolubare" na beogradskim stovarištima košta 7.500, a u pojedinim mestima u unutrašnjosti 9.000 dinara. Za ugalj iz Kovina potrošači plaćaju od 8.400 do 9.500, iz Pljevalja od 12.500 do 14.000, dok su "sušeni vreoci" iz Kolubare od 13.500 do 15.000 dinara. Cena za "soko" je od 13.000 do 15.500 dinara, a za ugalj iz Banovića je od 14.000 do 16.000. Najskuplji je ruski kameni, koji je odličnog kvaliteta, a takva mu je i cena, od 20.000 do 23.700 dinara.

MOŽE I PREKO UDRUŽENjA


SENIORI neretko kupuju ogrev i preko opštinskih udruženja penzionera.
- Preko našeg udruženja ne nabavljamo drva, već ugalj sa Kolubare po povoljnijim cenama. Naši članovi koji uglavnom žive po selima su zainteresovani za ovaj vid kupovine, a plaćaju na šest mesečnih rata - navode, za "Novosti", iz Udruženja penzionera iz Mladenovca.

Za kubni metar drva za ogrev treba izdvojiti oko 6.000 dinara, dok sa sečenjem i cepanjem ide do 7.500 dinara. U zavisnosti od vrste i kvaliteta, tona peleta ove sezone se prodaje od 22.000 do 27.000 dinara.

Potrošači treba da računaju i na trošak transporta ogreva, ukoliko to ne rade u sopstvenoj režiji.

S druge strane, ima i najstarijih sugrađana koji brižljivo od svake penzije odvajaju pomalo novca sa strane i čuvaju, kako bi odmah isplatili drva po preuzimanju, a takvi su deda Milorad i baka Smiljka iz Vranja.

- Supruga i ja se godinama grejemo na drva. Krajem avgusta otprilike počinjemo da nabavljamo ogrev kako bismo bili spremni za hladne noći koje kod nas u selu počinju već u septembru. Preko godine uštedimo novac od penzija, pa odjednom isplatimo sve. Jedino što u poslednjih nekoliko godina moramo da platimo i čoveka da nam iscepa drva kada stignu, pošto ja više ne mogu zbog zdravstvenog stanja. Ranije sam uvek ja to radio, kad sam bio mlađi i snažniji - sa osmehom priča, za "Novosti", Milorad Stanković iz Vranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere