NAĐENO REŠENJE: Tri osiguravajuće kuće spasavaju turističke agencije

J. SUBIN

10. 10. 2020. u 08:20

OSIGURAVAJUĆE kuće "Triglav", "Globos" i "Dunav osiguranje" izrazile su spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama, u cilju obezbeđivanja licenci za njihovo normalno poslovanje, potvrdio je, za "Novosti", ministar turizma Rasim LJajić.

НАЂЕНО РЕШЕЊЕ: Три осигуравајуће куће спасавају туристичке агенције

Foto: V. N.

- Imali smo vrlo konstruktivan sastanak sa ovim osiguravajućim kućama, i želim da im se zahvalim na pokazanom razumevanju da se ovaj problem reši - kazao je LJajić. - Osiguravajuće kuće će na osnovu kriterijuma i standarda, koje su definisale, nastaviti sa izdavanjem polisa osiguranja onim agencijama, koje te uslove budu ispunjavale. Agencijama su od strane ove tri osiguravajuće kuće upućeni dopisi u kojima se traže podaci o poslovanju i bilansima, i čim se te informacije dobiju, "Triglav", "Globos" i "Dunav osiguranje" će početi sa izdavanjem polisa.

Ministar LJajić očekuje da izdavanje prvih polisa osiguranja turističkim agencijama počne tokom sledeće nedelje. Istovremeno, u završnoj fazi su i razgovori sa bankama oko aktiviranja bankarskih garancija kao drugog modela, koji bi u budućnosti trebalo da funkcioniše u praksi, i omogući stabilnost rada agencija i sigurnost turističkih putovanja.

Inače, osiguravajuće kuće izbegavale su da rade sa agencijama jer im je bio preveliki rizik. Sada će ostati samo one koje rade legalno, preko računa da plaćaju inostranim partnerima svoje aranžmane. One će tražiti sada sve da vide što se tiče poslovanja, pa će same odlučiti s kim će raditi, a s kim - ne. Tamo gde je manji rizik oni će poslovati. To znači da će pojedinačno procenjivati rizik poslovanja. Država će nastaviti da pregovara i sa bankama, da osigura bankarske garancije, pa ukoliko osiguravači opet odustanu, da postoji alternativa.

TROŠKOVI POSKUPLJUJU ARANŽMANE

INDIVIDUALNE polise najbolje su trajno rešenje za problem osiguranja putničkih aranžmana preko turističkih agencija. To ne bi bitno poskupelo aranžmane za putovanja. Troškovi osiguranja i sada ulaze i podižu cenu tih aranžmana, rekla je Marija Matijević, predsednik Udruženja turističkih agencija Srbije. Kako je navela na konferenciji strukovnih udruženja UTAS i ANTAS, model individualnih polisa se već primenjuje u nekim zemljama zapadne Evrope i to se pokazalo kao dobro.

Turističke agencije u Srbiji od 1. oktobra više nisu mogle da prodaju aranžmane, jer su ostale bez licenci, jer osiguravajuće kuće nisu htele da produže polise, koje su neophodne za njihov rad.

- Suština je da su u celoj priči polise jedino dobro rešenje za agencije - kazao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Treba samo dogovoriti način na koji će to biti odrađeno. Ne treba da bude kao do sada, sa paušalnim cenama. Bilo bi dobro da nam sada produže na tri meseca, po najpovoljnijim uslovima, a onda da sednemo i da dogovorimo od januara sledeće godine kako da se radi.

S druge strane, postoji opcija, da ove osiguravajuće kuće, dogovore sa turističkim agencijama i njihovu obaveznu polisu putnog osiguranja. Tačnije, da putnik neće moći da bira kome će da plati putno zdravstveno osiguranje, već će to, možda, biti uključeno u cenu aranžmana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)