NIŽI DOLAR - JEFTINIJE GORIVO: Slabljenje neće imati efekta na devizne rezerve i dug Srbije

B. CARANOVIĆ

09. 10. 2020. u 10:00

TREND jačanja evra prema američkom dolaru, koji je počeo od marta, i dalje se nastavlja, pa je od pre nekoliko dana vrednost dolara ponovo ispod 100 dinara.

НИЖИ ДОЛАР - ЈЕФТИНИЈЕ ГОРИВО: Слабљење неће имати ефекта на девизне резерве и дуг Србије

Foto: AP

Ovaj nivo kursa dolara dostignut je krajem jula, a pre toga krajem 2017. i u prvoj polovini 2018. godine, kad se kretao oko 95 dinara za američki dolar. Stručnjaci kažu da trenutni pad dolara neće imati efekta na devizne rezerve i devizni dug Srbije, da to građani neće osetiti, a da je očekivano da padne cena goriva na svetskom tržištu.

U Narodnoj banci Srbije kažu da je upravo zaštita od deviznog rizika jedan od ključnih principa NBS u upravljanju deviznim rezervama. Prema poslednjim podacima, bruto devizne rezerve su na kraju avgusta 2020. iznosile 13,4 milijarde evra i dvostruko su veće od međunarodnih standarda kojima se meri njihova adekvatnost.

- Najveći deo spoljnog duga Srbije je u evrima, a zatim u američkim dolarima, što odražava i odgovarajuća valutna struktura deviznih rezervi, tako da je izloženost valutnom riziku minimalna - kažu u NBS. - Ni odnos evra i dolara ne bi trebalo da ima značajnije negativne efekte na devizne rezerve NBS, koje su na visokom nivou i predstavljaju svojevrsni garant stabilnosti u uslovima različitih rizika iz međunarodnog i domaćeg okruženja. Prethodnih godina smo pažljivo koristili devizne rezerve za održanje stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, a u periodu od aprila 2017. sve do kraja prošle godine povećali smo ih za više od 5,3 milijarde evra. Na njihovom povećanju smo radili baš da bismo bili spremni za potencijalne rizike.

Zvanični srednji kurs dinara prema američkom dolaru utvrđuje se na bazi zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru i kursa evra prema američkom dolaru na inostranim tržištima.

ŠTEDNJA 90 MILIJARDI RSD

NAJNOVIJI podaci kažu da je dinarska štednja građana oko 90 milijardi dinara, što je rast za više od 12 odsto samo u ovoj godini. Devizna štednja prema poslednjim podacima iznosi 11,2 milijarde evra, od čega 91,2 odsto u evrima, oko 4,3 odsto u dolarima, oko 3,5 odsto u "švajcarcima", a u ostalim valutama oko jedan procenat - kažu u NBS. - Projektovanje kretanja američkog dolara prema evru teško je i nezahvalno. Zbog toga ne možemo građanima davati savete u kojoj valuti da štede, ali analize pokazuju da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u devizama.

- Kako je kurs dinara prema evru relativno stabilan, presudan uticaj na aktuelno kretanje kursa dinara prema američkom dolaru ima kretanje kursa evra prema američkom dolaru, a koje je u postojećim uslovima neizvesnosti usled pandemije virusa korona naročito nepredvidivo - objašnjavaju uzroke u NBS. - Od sredine marta do kraja avgusta 2020. godine jača evro prema američkom dolaru. Stabilnosti kursa dinara prema veru i ubuduće ćemo težiti, zbog značaja za privredu i ekonomiju.

Foto.: AP

Da će se pad dolara minimalno odraziti na devizne rezerve i devizni dug smatra i prof. dr Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

- Srbija ima mali deo duga u dolarima i tu bi ovaj pad mogao minimalno povoljo da se odrazi, ali isto tako očekivano je da malo padnu i devizne rezerve - objašnjava dr Grubišić. - Osim toga, već je zapažen pad cene goriva na svetskom tržištu, ali ima razloga da sada uz ovaj pad dolara očekujemo još veće pojeftinjenje goriva.

 

EVROPA BOLJE ODREAGOVALA NA KRIZU

ZNAČAJNO je smanjena razlika u kamatnim stopama na američki dolar i evro, što je prevashodno rezultat smanjenja referentne kamatne stope Federalnih rezervi (FED), čime je smanjena i razlika u prinosima između državnih obveznica i druge aktive SAD i evrozone - kažu u NBS. - A to je uticalo na smanjenu tražnju za dolarom i na njegovo slabljenje. Uzroci pada dolara su i utisak da je evrozona bolje odreagovala na krizu izazvanu virusom korona nego SAD, neizvesnost oko predsedničkih izbora u SAD i nastavak trgovinskih tenzija između SAD i Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)