IZVEŠTAJ EBRD I MOR O PANDEMIJI: Srbija obuzdala krizu i siromaštvo

S. B.

16. 09. 2020. u 07:26

U SRBIJI je toliko bilo smanjeno radno vreme da je učinak kao da je izgubljeno čak 510.000 pozicija sa punim fondom sati.

ИЗВЕШТАЈ ЕБРД И МОР О ПАНДЕМИЈИ: Србија обуздала кризу и сиромаштво

Foto: Tanjug

Izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne organizacije rada pokazuje da je pandemija virusa korona najviše pogodila naša mikro preduzeća i dovela do smanjenja radnog vremena tokom drugog tromesečja.

- Nudeći "najizdašniji i najopsežniji ekonomski paket među ekonomijama zapadnog Balkana", srpska vlada je uspešno obuzdala "širenje siromaštva" - navodi se u studiji.

Posle uvođenja strogih mera javnog zdravlja i posledičnog pada ekonomske aktivnosti, radno vreme u Srbiji opalo je za oko 14,8 procenata tokom drugog tromesečja.

- Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi podrške čuvanju radnih mesta prekinu, ljudi bi mogli biti gurnuti u nezaposlenost - upozorava studija. - Sektori u kojima je više od 700.000 radnika u neposrednom riziku su trgovina na veliko, trgovina na malo, smeštaj, transport, usluge, šumarstvo, ratarska i stočarska proizvodnja. Od ove radne snage, gotovo 314.000 je samozaposlenih, a više od 267.000 neformalnih radnika.

Navodi se i da je do danas kriza najteže pogodila mikro preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika. U njima je među svaka četiri zaposlena, više od jednog potpuno prestalo sa radom. Vlada je pružila svoju "najdarežljiviju i najmoćniju meru finansijske pomoći" u obliku subvencija za zadržavanje zaposlenja, što je za mikro, mala i srednja preduzeća iznosilo oko 65 procenata ukupnih troškova rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja