IZVEŠTAJ EBRD I MOR O PANDEMIJI: Srbija obuzdala krizu i siromaštvo

S. B.

16. 09. 2020. u 07:26

ИЗВЕШТАЈ ЕБРД И МОР О ПАНДЕМИЈИ: Србија обуздала кризу и сиромаштво

Foto: Tanjug

U SRBIJI je toliko bilo smanjeno radno vreme da je učinak kao da je izgubljeno čak 510.000 pozicija sa punim fondom sati.

Izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne organizacije rada pokazuje da je pandemija virusa korona najviše pogodila naša mikro preduzeća i dovela do smanjenja radnog vremena tokom drugog tromesečja.

- Nudeći "najizdašniji i najopsežniji ekonomski paket među ekonomijama zapadnog Balkana", srpska vlada je uspešno obuzdala "širenje siromaštva" - navodi se u studiji.

Posle uvođenja strogih mera javnog zdravlja i posledičnog pada ekonomske aktivnosti, radno vreme u Srbiji opalo je za oko 14,8 procenata tokom drugog tromesečja.

- Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi podrške čuvanju radnih mesta prekinu, ljudi bi mogli biti gurnuti u nezaposlenost - upozorava studija. - Sektori u kojima je više od 700.000 radnika u neposrednom riziku su trgovina na veliko, trgovina na malo, smeštaj, transport, usluge, šumarstvo, ratarska i stočarska proizvodnja. Od ove radne snage, gotovo 314.000 je samozaposlenih, a više od 267.000 neformalnih radnika.

Navodi se i da je do danas kriza najteže pogodila mikro preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika. U njima je među svaka četiri zaposlena, više od jednog potpuno prestalo sa radom. Vlada je pružila svoju "najdarežljiviju i najmoćniju meru finansijske pomoći" u obliku subvencija za zadržavanje zaposlenja, što je za mikro, mala i srednja preduzeća iznosilo oko 65 procenata ukupnih troškova rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bonaparta

16.09.2020. 15:21

Da li ovi iz EU imaju neki poseban standard za Srbiju Van vremenski, van svetski i van svih normi i standarda. Da li misle da mi živimo na drvetu i da smo ne pismeni iako smo stariji narod od svih naroda u EU. Šta hoću da kažem? Ista ta organizacija preporučivala je u EU skraćivanje radnog vremena na 6pa čak i na 4 sata /kao da su svi trudnice/. Oni nisu izgubili radne sate ili je to neka posebna metodologija za njih, a posebna za nas. Neka budu objektivni pa kažu koliko je u EU izgubljeno radnih sati, a ali realno.

Da stvari nazovemo pravim imenom

16.09.2020. 20:56

Ako ta sramna mesečna "plata" od 250 evra nije siromaštvo, za porodice koje bi od istoga trebali da žive i plate sve komunalne troškove, poreze, ishranu, prevoz, odeću, obuću, školovanje...nakon pucanja leđa kod vajnih poslodavca stranih ili domaćih svejedno, kao da rade za 2000 evra, onda stvarno ne znam definicju evrUpskog siromaštva.....