DOMAĆI AJVAR PO PAPRENOJ CENI: Paprike na pijacama poskupele za 20 odsto, procenjuje se da to nije krajnji iznos

E. B. TALIJAN

25. 08. 2020. u 11:00

PRIPREMA ajvara u kućnoj režiji, koji je za mnoga domaćinstva obavezan deo zimnice, ove godine biće znatno skuplja nego lane.

ДОМАЋИ АЈВАР ПО ПАПРЕНОЈ ЦЕНИ: Паприке на пијацама поскупеле за 20 одсто, процењује се да то није крајњи износ

Foto Tanjug

Cena paprike je, već sada, za 20 odsto viša u odnosu na prošlu godinu, a verovatno će još "skakati". Na zelenim pijacama potrošači trenutno za najkvalitetniju moraju da izdvoje 150 dinara, a nešto lošija je od 100 do 120 dinara. Proizvođači iz leskovačkog kraja se žale da im je rod na otvorenom gotovo prepolovljen zbog loših vremenskih uslova, dok je u plastenicima dobar prinos. Oni ističu da očekuju da će ove godine na veliko koštati do 120 dinara.

Na zelenim pijacama se paprika za ajvar sada slabo pazari, a udarni period kupovine počinje oko 10. septembra. Ratar iz Leskovca Milan J. koji svoje proizvode prodaje na jednoj beogradskoj zelenoj pijaci, kaže za "Novosti" da mu je kompletan rod na otvorenom propao.

- Ovo je crvena paprika iz plastenika, odlična je za ajvar, a cena je od 130 do 150 dinara - navodi Milan. - Mislim da će da poskupi. Leskovački kraj je najvažniji za snabdevanje tržišta i kada nema dovoljno paprike odatle, onda cena ide gore. Mogla bi da bude oko 120 dinara na veliko.

Agroekonomista Milan Prostran ističe za naš list da je to visoka cena i da će verovatno biti pokušaja da se na taj način kompenzuje smanjen rod.

- Paprika će ove jeseni imati zavidno visoku cenu, ali kupovna moć potrošača ima poslednju reč - ocenjuje Prostran. - Pitanje je da li će građani to moći da plate. Mi smo paprikarska nacija i sigurno će se kupovati, ali znatno manje količine nego ranije i manje će se ajvara praviti.

Kako na beogradskom kvantašu "Veletržnici" kažu za naš list, još uvek na njihovim tezgama nema domaće paprike.

- Imamo znatno veći uvoz crvene paprike iz Severne Makedonije nego prošle godine i ona košta od 80 do 100 dinara - ističu na "Veletržnici". - Očekujemo prinos iz Vojvodine za sedam-osam dana.

Kakav će rod biti u našoj severnoj pokrajini i u drugim delovima Srbije još je jedan od faktora koji će uticati na formiranje krajnje cene.

UVOZNICI

MILAN Prostran, agroekonomista, poručio je domaćim proizvođačima paprike da vode računa, jer uvoznici mogu dodatno da ih ugroze, ako se na vreme ne prilagode.

- Trgovci će uzimati papriku iz uvoza, ako naši ratari budu imali suviše visoku cenu - ističe Prostran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!