PREDSEDNICA ECB NAJAVILA: Evro kakav poznajemo odlazi uskoro u istoriju

Novosti online

06. 12. 2021. u 19:51

PREDSEDNICA Evropske centralne banke Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica Evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn evro novčanica.

ПРЕДСЕДНИЦА ЕЦБ НАЈАВИЛА: Евро какав познајемо одлази ускоро у историју

Foto Arhiva

Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja - od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura, prenosi britanski Telegraf.

Nakon što panel osmisli nova vizuelna rešenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica doneće Upravno veće ECB-a, telo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Novčanice se neće ukinuti

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovestila smrt fizičkog novca.

Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

-Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Europe, pogotovo u vremenima krize, a još su uvek izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vreme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih skupina i kultura, rekla je Lagardova.

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi evro novčanica koje vrede više od 1,5 biliona evra.

Najviše je novčanica od 50 eura, kojih ima 13,4 milijardi, a slede ih novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu, preneo je B 92.

Centralne banke zemalja Evrozone prestale su 2019. godine da izdaju novčanice od 500 evra jer je postojala bojazan da ih kriminalci koriste za efikasno prebacivanje velikih količina gotovine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca