ČUKARU PEKI POGURAO "ZIĐIN": Akcije kineske kompanije skočile posle najave da počinje kopanje bakra i zlata

E. B. T.

20. 10. 2021. u 10:34

VREDNOST akcija kompanije "Ziđin majning" skočila je na hongkoškoj berzi 8,2 odsto. I to nakon što su objavili da će započeti eksploataciju bakra i zlata na novom nalazištu u Srbiji. Ovaj rast bi mogao da bude značajan, ne samo za kinesku firmu, već i za našu zemlju. "Ziđin" je 2018. godine preuzeo nekadašnji RTB Bor, a Srbija ima 37 odsto vlasništva.

ЧУКАРУ ПЕКИ ПОГУРАО ЗИЂИН: Акције кинеске компаније скочиле после најаве да почиње копање бакра и злата

Foto Tanjug

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenjuje da je to dobra vest iz više razloga.

- S obzirom na to da raste vrednost kompanije, raste i vrednost srpskog udela - ističe Savić. - Ovo šalje dobru poruku o imidžu naše zemlje i poslovne klime u svet. Sugeriše da je Srbija sve poslova koje je preuzela kao obavezu i ispunila i da strani direktni investitori kod nas imaju dosta dobru poziciju, mogu da posluju i ostvaruju dobre rezultate.

On dodaje da to može da znači i ekspanziju kompanije u smislu novog zapošljavanja i povećanja tekuće dobiti, od koje će i Srbija imati svoj deo po tom osnovu.

- Uglavnom čujemo da većina svetskih firmi ima problema zbog pandemije, a kineska kompanija, za koju su mnogi smatrali da je loš potez za Srbiju, to demantuje i šalje drugu poruku - ističe Savić.

Rezerve u gornjoj zoni nalazišta Čukaru peki, za koju je kompanija dobila dozvolu i počinje iskopavanja, procenjene su na 1,28 miliona tona bakra i 81 tonu zlata. Kineska kompanija očekuje proizvodnju od 50.000 tona bakra i tri tone zlata u 2021. godini.

Cena crvenog metala je u prvim mesecima ove godine skočila na svetskim berzama iznad 9.000 dolara po toni, prvi put za devet godina i nastavila je da raste. Sada se približava vrednosti od 10.000 dolara. Investiciona banka Goldman saks očekuje da će u četvrtom kvartalu ove godine doći do značajnog nedostatka ovog metala, odnosno da bi globalne zalihe mogle dostići najniže nivoe, što bi njegovu cenu podiglo na 10.500 dolara.

Povećanje proizvodnje ovog metala i eksploatacija novog rudnika Čukaru peki doneće budžetu i veći priliv na osnovu rudne rente.

BIĆEMO DRUGI U EVROPI

"MARKET voč" prenosi da je na hongkoškoj berzi prošle sedmice, u petak, prvo zabeležen rast "Ziđina" za 13 odsto. Kasnije je došlo do neznatnog pada, pa je ukupna vrednost skoka akcija bila 8,2 procenata. Kompanija je prethodno saopštila da je dobila dozvolu države Srbije za eksploataciju u gornjoj zoni nalazišta Čukaru peki, i da će početi iskopavanja. Srpski zvaničnicu su ranije najavili da će to biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, zahvaljujući kome će naša zemlja postati drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi. "Ziđin koper Srbija", kompanija koja posluje u sastavu "Ziđin majning grupe", najveći je izvoznik u našoj zemlji. Za osam meseci ove godine vrednost njihovog izvoza iznosila je 556,1 milion evra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)