SKUPOĆA NIJE OMELA PRIPREMU PEKMEZA: Potražnja za šljivom ne jenjava, posebno za madžarkom koja je najbolja za slatku zimnicu

E. B. T.

25. 09. 2021. u 12:00

POTRAŽNjA za šljivom ne jenjava, iako je njena cena na zelenim pijacama za 30 do 40 odsto viša nego lane. Sada se posebno pazari "madžarka" za pravljenje džema. Ta sorta je najbolja za ovu slatku zimnicu, a na zelenim pijacama kilogram uglavnom košta od 70 do 120 dinara, dok na pojedinim tržnicama u prestonici dostiže i brojku od 150 dinara.

СКУПОЋА НИЈЕ ОМЕЛА ПРИПРЕМУ ПЕКМЕЗА: Потражња за шљивом не јењава, посебно за маџарком која је најбоља за слатку зимницу

Arhiva

Na kvantašu konzumna šljiva se kreće od 45 do 70 dinara.

Slabiji rod i velika potražnja pogurali su cenu ovog srpskog voća omiljenog i u formi rakije. Međutim, šljivovica se ove godine slabo pravila, jer je plod bio tri puta skuplji nego lane, pa se ne isplati. Slična situacija je i sa kruškovačom.

Proizvođač na jednoj beogradskoj pijaci Milan S. ističe da se šljiva dobro pazari.

- Sada se baš sprema džem, a madžarka je najbolja za to - objašnjava Milan. - S druge strane, šljiva za rakiju je bila skupa, od 40 do 45 dinara, i retko ko je pravio, jer se ne isplati.

To potvrđuje i upravnik beogradskog kvantaša "Veletržnice" Nenad Marinković, ističući da je lane plod neophodan za šljivovicu koštao 15 dinara.

- Više se kupuje vinsko grožđe koje već godinama drži istu cenu od 50 do 60 dinara, a od njega se dobija veća količina pića - objašnjava Marinković. - I kruška za rakiju je skupa i slabo se kupuje, košta od 75 do 80 dinara.

Konzumna šljiva je tražena i na "Veletržnici" i košta od 45 do 70 dinara. Od voća se najviše pazare jabuke, grožđe i šljive, a potražnja za bundevom je duplirana.

Razlika u cenama ovih proizvoda na tezgama zelenih pijaca je velika. Kilogram duleka košta uglavnom oko 80 dinara, ali na pojednim mestima dostiže i cenu od 200 dinara. Na kvantašu je bundeva znatno jeftinija, pazari se za 30 dinara. Od 40 do 150 dinara treba izdvojiti za jabuke na zelenim pijacama a na veliko se prodaju od 35 do 60. Crno grožđe je od 130 do 200 dinara, a na kvantašu od 80 do 100.

Breskve su ove godine znatno skuplje i na zelenim pijacama koštaju uglavnom od 100 do 150 dinara, a lošijeg kvaliteta oko 80 dinara. Kruške se prodaju od 130 do 200 dinara. Na veliko se ove dve vrste voća mogu kupiti od 100 do 130 dinara. Građani uglavnom kažu da im je sve skupo, a za spremanje slatke zimnice većina nema vremana. Vera Jovović iz Beograda ističe da je zadovoljna, jer je povoljno našla breskve za 50 dinara i napravila je samo džem od njih. Nada Marković kaže da svake godine sprema džem od šljiva i da nije odustala ni ove, mada im je cena znatno viša.

DOMAĆI JEFTINIJI OD INDUSTRIJSKOG

PRIPREMA džema u kućnoj režiji više se isplati od kupovine industrijskog. U trgovinskim lancima kilogram kvalitetnog pekmeza od šljiva košta i do 875, a na akciji 665 dinara. Premijum proizvodi se obično prodaju u manjim pakovanjima, pa tako 670 grama košta 585 dinara, a na popustu 450 dinara. Kilogram domaćeg džema od šljiva malih proizvođača može se naći za 300 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti