I BiH POVLAČI SLADOLEDE IZ PRODAVNICA: "Snikers", "Tviks", "Bounti" puni pesticida

Novosti online

03. 08. 2021. u 09:41

S TRŽIŠTA Bosne i Hercegovine se povlače različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida. Ovi proizvodi povučeni su pre nekoliko dana iz prodaje i u Hrvatskoj.

И БиХ ПОВЛАЧИ СЛАДОЛЕДЕ ИЗ ПРОДАВНИЦА: Snikers, Tviks, Bounti пуни пестицида

M. Anđela

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavestio punomoćnik društva "Mars", koje proizvodi ove sladolede.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka, a detaljne informacije o povučenim proizvodima možete pročitati na sajtu Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen oksid ne sme koristiti za sterilizaciju aditiva. U skladu s tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Povučen i smrznuti oslić

Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom "Bingo", a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Reč je o PVC pakovanju od jednog kilograma s datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma s datumom pakovanja 1. i 7. juna ove godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakovao ga je i distribuisao AG Frigo LJubuški, naveli su iz agencije.

Iz agencije su kazali da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

U SRBIJI JOŠ NA POLICAMA

U Srbiji, ove hladne poslastice i dalje su u frižiderima trgovinskih lanaca, kao i u "Frikomovim" rashladnim uređajima na ulicama. Sa tržišta suseda povučeni su i "dukatos" jogurti - crna ribizla i cimet narandža.

Kako za "Novosti" potvrđuju u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, oni nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje putem RASFF (sistem za brzo uzbunjivanje za hranu i proizvode za životinje Evropske unije), da je ta serija ušla na naše tržište. Ipak, ponavljaju da budno motre na celu situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)