DA LI SU KOD NAS STIGLE OPASNE KRANJSKE KOBASICE? Otkriveni neoznačeni alergeni, nije stiglo zvanično obaveštenje

B. Caranović

27. 07. 2021. u 21:17

VEST da se u Hrvatskoj povlači sa tržišta kranjska kobasica u rinfuzi zbog neoznačenih alergena, glutena i mlečnog proteina u proizvodu, zabrinula je mnoge potrošače u Srbiji da se slučajno ova prerađevina nije našla i na našem tržištu.

ДА ЛИ СУ КОД НАС СТИГЛЕ ОПАСНЕ КРАЊСКЕ КОБАСИЦЕ? Откривени неозначени алергени, није стигло званично обавештење

Ilustracija / Foto AP

Iz našeg Ministarstva poljoprivrede kažu da im nije stiglo zvanično obaveštenje o povlačenju kobasica, proizvođaču i da zato sumnjaju da je ima na našim rafovima.

U informaciji da hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede zbog neregularnosti povlači kranjsku kobasicu datuma proizvodnje 2. jul 2021. sa rokom upotrebe do 2. avgusta 2021. godine, ne stoji i ko je proizvođač, pa naši nadležni ne mogu provere ima li je kod nas. Tvrde, međutim, da bi u slučaju bilo kog problema već uveliko dobili zvanično saopštenje od Evropske komisije i hrvatskih nadležnih institucija da se roba mora povući i iz naše prodaje. Zato u našem ministarstvu veruju da te robe kod nas nema.

Kako kažu, tokom leta je uobičajeno povećana kontrola hrane u prodaji. Naglasak je kao i uvek na mesu, mleku i mlečnim i proizvodima od jaja, koji su najkvarljivija roba na visokim temperaturama. Posle kontrole u prvih pola godine iz prodaje je izbačeno više od 25 tona pokvarene robe!

- Veterinarska inspekcija Srbije je tokom prvih šest meseci ove godine, osim redovnih kontrola, obavljala i vanredne, akcijske, kontrole i kontrole po nalogu - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Ovakvih kontrola ukupno je od 1 januara do 30. juna bilo 3.281. Pri tome, naložene su 474 korektivne mere, izdato je 379 rešenja i za utvrđene nepravilnosti podneta 101 prijava nadležnim sudovima.

Kako naši sagovornici kažu, u ovom periodu je povučeno iz prometa i upućeno na neškodljivo uklanjanje, kao nebezbedna hrana životinjskog porekla - 4.319,66 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 14.047,42 kilograma mleka i proizvoda od mleka, 484 kilograma ribe i proizvoda od ribe. Osim toga, sa rafova je zbog neispravnosti uklonjeno i 599,23 kilograma meda i 4.574 komada jaja.

OBAVEZNO UPOZORENJE ZA ALERGIJE

KRANJSKA koja je uklonjena iz prodaje mogla bi da bude opasna za potrošače koji su alergični na gluten i mlečni protein, dok ga osobe koje nisu alergične na navedene alergene mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja. Takav proizvod, međutim, nije u skladu s evropskim uredbama o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane, te o pružanju informacija o hrani potrošačima. Ista pravila i uredbe važe i u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)