ZA BIP TRAŽE 35 MILIONA EVRA: Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju pivare

S. B.

17. 07. 2021. u 14:25

BEOGRADSKA industrija piva traži novog vlasnika. Poznata pivara, koja je od 2015. godine u stečaju, nudi se na prodaju.

ЗА БИП ТРАЖЕ 35 МИЛИОНА ЕВРА: Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила продају пиваре

Foto I. Marinković

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika BIP prodaje kao pravno lice. Njena vrednost procenjena je na 4,17 milijardi dinara, oko 35 miliona evra. Ovaj iznos, međutim, nije ni na koji način obavezujući. Svi zaniteresovani imaju šansu da dostave pisanu ponudu do 16. avgusta. Otvaranje koverata zakazano je za taj dan u podne.

Spisak imovine BIP-a je podugačak. Nesporni je vlasnik, međutim, svega 1.324 kvadrata zemljišta u Velikom Polju u Obrenovcu. Parcela pod čuvenom pivarom na Mostaru je državna. Proizvodni pogon, ukoliko eventualni kupac namerava da sačuva delatnost, ima 26.738 kvadrata. BIP U Krnjači ima Fabriku sokova, koja zauzima 11.826 kvadrata. Stečajni dužnik je vlasnik i dva objekta u Čačku, Sladare i Pivare, od po 5.519 i 6.056 kvadrata.

Imaju i dva poslovna objekta u Obrenovcu, prodajni centar u Kragujevcu, dva poslovna objekta u Kosovskoj Mitrovici, suvlasnik je sedam objekata u Alibunaru, ali i stana od 61 kvadrata u Budvi.

Vrednost BIP-a je i u 12 žigova registrovanih u Srbiji i tri međunarodno zaštićena brenda - "Bg", "Bip 1839" i "Sirće". Stečajni upravnik navodi i sporna prava na objektima u Knez Danilovoj.

Beogradsku pivaru u stečaj je oterala Poreska uprava zbog duga od 782,6 miliona dinara. Utvrđena im je trajna nesposobnost plaćanja. Mali akcionari, koji su vlasnici oko 48 odsto ove firme, a ima ih oko 5.000, tvrdili su da pravog razloga za stečaj nema i da se može prodati.

- Vodimo spor toga kako je vođen stečaj - kaže Vojislav Ćorović, predstavnik dela malih akcionara.

- Ako se proda za više, deo će pripasti i malim akcionarima.

Foto I. Marinković

I pre stečaja, za zakup pivare bio je zainteresovan makedonski biznismen i vlasnik vinarije "Tikveš" Svetozar Janevski. Njegova firma M-6 EDEN SRB, kao zakupac je ušla u BIP 2017. godine. Posle dve godine su se povukli, zbog prevelikih troškova. Država je pokušala bezuspešno da nađe novog zakupca. Pogoni, međutim, rade sve vreme.

 

POTRAŽIVANjA

PO otvaranju stečaja utvrđena su potraživanja u iznosu od 1,87 milijardi dinara. Obezbeđena potraživanja iznose 82,2 miliona dinara, a neobezbeđena 1,79 milijardi dinara. Osporena su potraživanja u iznosu od 197 miliona dinara. Na ispitnom ročištu utvrđena su potraživanja u iznosu od 14,9 miliona dinara. Tada su osporena potraživanja u iznosu od 456 miliona.

DELIMIČNA DEOBA

U FEBRUARU 2018. godine stečajni sudija je doneo rešenje o delimičnoj deobi stečajne mase. Tada su namireni poverioci u prvom isplatnom redu u iznosu od 453.549 dinara i poverioci u drugom isplatnom redu u od 10,9 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri