ZADRUGARI "U CRVENOM" 617 MILIONA DINARA: U poslednjih pet godina skoro za trećinu povećan broj poljoprivrednih zadruga u Srbiji

S. B. - J. Su.

09. 07. 2021. u 11:17

DRŽAVNI podsticaji i promocija zadrugarstva naišli su na plodno tlo u Srbiji. Poslednjih pet godina njihov broj se povećao za trećinu. U Registru privrednih subjekata trenutno su upisana 2.903 aktivna privredna društva ove pravne forme.

ЗАДРУГАРИ У ЦРВЕНОМ  617 МИЛИОНА ДИНАРА: У последњих пет година скоро за трећину повећан број пољопривредних задруга у Србији

Foto D. Dozet

U Zadružnom savezu ističu da se najmanje 75 odsto njih bavi poljoprivredom. I pored finansijske podrške iz budžeta, ne uspevaju svi. U blokadi, teškoj čak 617 miliona dinara, trenutno je 181 poljoprivredna zadruga.

Zadrugari iz godine u godinu mogu da računaju na državnu pomoć za nabavku opreme, podizanje višegodišnjih zasada i nabavku osnovnog stada. Novoformirani se trkaju za 7,5 miliona dinara, a postojeće zadruge dobijaju do 15 miliona dinara, kako bi se osnažio ekonomski potencijal gazdinstava.

Evidencija Narodne banke pokazuje da je najdublje u "crvenom" zadruga "Pan-klas" Odžaci. Njeni računi su blokirani za čak 50 miliona dinara. Oni najmnje duguju državi, oko dva miliona dinara. Ubedljivo najviše obaveza spada pod treći prioritet, a to su poverioci na osnovu dospelih hartija od vrednosti, menica ili ovlašćenja.

- U blokadi se nalazi 181 zadruga, sa ukupnim iznosom blokade od 617.183.063 dinara, bez obračunate kamate - kažu u Narodnoj banci Srbije. - U obzir su uzeti privredni subjekti čija je pravna forma - zadruga i koji imaju šifru delatnosti koja se odnosi na poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Od pre nekoliko godina, u finansijskim problemima je i "Uljarica" iz Negotina. Oni su u "crvenom" 36,6 miliona dinara, a 25,8 miliona potražuju poreznici, carinici i drugi nadležni. Sledeća na listi, mereno visinom duga, jeste "Gold Srem Šuljam", koja je u likvidaciji. Dug im je mahom prema državi, i dostigao je 36,5 miliona dinara. Kada se posmatra broj dana blokade, trenutno je rekorder "Riljac" koji ih broji više od 6.500.

Kako nam je rekao Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, svaka zadruga ima svoj individualni problem. Država im dugo nije knjižila imovinu, nisu mogli da uzimaju kredite, da zaposle ljude, pa su se nagomilali poslovi, došlo do viška radnika i nisu uspeli da prevaziđu krizu.

- Broj blokiranih zadruga nije veliki - smatra Mihajlović. - Poljoprivredne se bave raznim delatnostima. Što se tiče zadruga, dobro je da se stvori jedan kontinuiran zadružni proizvod, prvenstveno namenjen izvozu. Često se dešava da nemamo dovoljno količina, usitnjeni su posedi, pa je dobro da se udružimo. Tako bar možemo da imamo količinu. Na kraju, najbitnije je da se izveze. Od 2012. godine zadruge su vraćene da budu ravnopravni korisnici podsticaja. Onda je usledio zakon o zadrugama, sa realizacijom projekta "500 zadruga u 500 sela". Samo od početka ove godine osnovano je 155 poljoprivrednih zadruga.

OSNOVANE

LANE su, prema podacima Agencije za privredne registre, osnovane 153 zadruge, a obrisano 53. Godinu pre pokrenute su 304, a obrisana 71. U 2018. okupilo se 145 zadrugara, a odustalo njih 56. U 2017. u registar je upisano 185 novih, a od zadrugarstva odustalo njih 66.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel