NEMA KAZNE ZA ZLOČIN U RTS: I ove godine porodice i zaposleni u nacionalnom servisu sećaju se 16 ubijenih medijskih radnika

V. C. S.

22. 04. 2021. u 21:17

U NOĆI između 22. i 23. aprila 1999. godine NATO avijacija bombardovala je zgradu RTS, kada je ubijeno 16 medijskih radnika.

НЕМА КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИН У РТС: И ове године породице и запослени у националном сервису сећају се 16 убијених медијских радника

Foto N. Fifić

Na 22. godišnjicu ovog zločina, poginulim radnicima u Aberdarevoj ulici, u dva sata i šest minuta, u četvrtak na petak, kod spomenika "Zašto" zakazano je održavanje pomena, u prisustvu članova njihovih porodica i zaposlenih u RTS. U ime porodica planiran je govor Miroslava Medića, brata poginulog Siniše, a u ime RTS Ilije Cerovića, v. d. direktora Televizije.

Slučaj napada na RTS bio je prvi put u istoriji ratovanja da je pogođena jedna medijska kuća, koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. Zgrada je bombardovana tokom emitovanja vesti, posle ponoći, iako se znalo da u njoj svake noći radi između 150 i 160 ljudi.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat RTS ističu da odgovorni za ovaj ratni zločin ne smeju ostati nekažnjeni i podsećaju da je Evropska federacija novinara (EFJ), na skupštini u Beogradu 2011, pozvala članice da se pridruže obeležavanju 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju.

Niko od čelnika 19 NATO zemalja nije odgovarao za taj zločin, samo je bivši direktor Televizije Dragoljub Milanović osuđen jer nije zaposlene sklonio na bezbedno. Inače, "Amnesti internešenel", Međunarodna federacija novinara (IFJ) iEvropska federacija novinara (EFJ) složili su se da mediji ne mogu biti legitimne vojne mete. Zanimljivo je i da je Komitet za zaštitu novinara iz NJujorka, u čijem Upravnom odboru je u to vreme bila supruga Ričarda Holbruka, Kati Marton, do danas nije stavio ubijene radnike RTS-a na spisak stradalih novinara i medijskih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)