GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO: Dr Samardžić razbija zablude o imunitetu, otkrio kako treba da se koristi vitamin C

Novosti online

14. 04. 2021. u 07:52

U JEKU borbe sa korona virusom, lekari upozoravaju da je veoma važno koristiti vitaminsku terapiju, kako bi se imunitet ojačao i što lakše izborio sa virusom.

ГРЕШКА КОЈУ СВИ ПРАВИМО: Др Самарџић разбија заблуде о имунитету, открио како треба да се користи витамин Ц

Foto: Printscreen

Ipak, i kada su vitamini i minerali u pitanju, treba voditi računa o količini koja se unosi.

Docent doktor Janko Samardžić, specijalista kliničke farmakologije rekao je da vitaminska i suplementska terapija svakako pomažu, ali da se na neke stvari treba obratiti pažnja.

- Kada govorimo o vitaminu C, postoji njegova primena u preventive i terapijske svrhe. Preventivno, to su oralni preparati i u normalnim uslovima, nama je potrebno oko 80 miligrama vitamina C. U slučaju epidemija, mi znamo da treba povećati na 300-500 miligrama i to sve prevencija. Sve preko 500 miligrama, nrp. 1 ili 2 grama, nije dobro jer ono što mi zovemo bioraspoloživost, tj procenat koji dospe u našu cirkulaciju se drastično smanjuje, do 500 mg dospeva u cirkulaciju, i to je ta doza koju uzmete, ona deluje, dakle što više uzimate manje deluje - objasnio je on i dodao da se 1 ili 2 grama primenjuje kroz infuziju i to je lek, i njegova terapijska primena.

- Tu je i vitamin D i on je u sklopu terapijskog algoritma a od minerala cink koji je pokazao delotvornost kod gripa pa se veruje da će i ovde - zaključio je on.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dt

14.04.2021. 10:51

Neka neko ucini uslugu docentu i obavesti ga da vitamin D nije vitamin, nego hormon, te da ga ne treba ukljucivati u “vitaminsku terapiju”.