"NEMA PREMINULIH KOJI SU PRIMILI OBE DOZE": Pavle Zelić iz Agencije za lekove o bezbednosti vakcina

Tanjug

06. 04. 2021. u 15:41

PAVLE Zelić iz Agencije za lekove i medicinska srestva Srbije izjavio je danas da je do sada zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine protiv koronavirusa.

НЕМА ПРЕМИНУЛИХ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ ОБЕ ДОЗЕ: Павле Зелић из Агенције за лекове о безбедности вакцина

Foto: Printskrin RTS

- Vakcina je efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz - rekao je Zelić za RTS i istakao da među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani.

- Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije - dodao je Zelić.

Kada je reč o neželjenim reakcijama na vakcine, Zelić je naveo da je do ponedeljka u podne zabeleženo ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na "Sinofarm" - 263.

- To sve proveravamo. Kada gledamo u odnosu na ukupan broj vakcinisanih, to je zanemarljivo - naglasio je Zelić.

On je naveo da je bilo ukupno pet težih reakcija, ali da nijedna nije zahtevala dužu hospitalizaciju.

Kada je reč o borbi protiv uticaja antivaksera i lažnih vesti, Zelić navodi da se ALIMS proteklih nekoliko nedelja bavio društvenim mrežama kako bi bile demistifikovane lažne informacije.

- Moramo stalno da budemo budni da bismo reagovali na takve pojave. Aktivni smo i kroz edukacije, moramo da pričamo sa ljudima, da im objasnimo, da ih ohrabrimo, često je malo dovoljno da se kroz lični kontakt dobije informacija - rekao je Zelić.

On je istakao da je suština da se osnaži poverenje u institucije.

Zelić je rekao da građani mogu da ga pozovu na 011 3951 139 kako bi porazgovarali sa njim i dobili sve neophodne informacije o studijama i sastojcima vakcina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)