ITALIJANSKI MEDIJI ODUŠEVLJENO O SRBIJI "Srpska doza" postala opcija u zemljama Evropske Unije

Milica Ostojić- Dopisnik iz Rima

06. 04. 2021. u 13:04 >> 13:20

SRBIJA je poručila vakcine i sa zapada i sa istoka dok Italija i dalje pregovara. U Italiji i dalje nedostaju vakcine jer uzima samo one koje je usvojila Evropska agencija za lekove, dok je za vakcinisanje u Srbiji dosta ući na internet popuniti jedan obrazac i sve ste završili.

ИТАЛИЈАНСКИ МЕДИЈИ ОДУШЕВЉЕНО О СРБИЈИ Српска доза постала опција у земљама Европске Уније

Foto: Privatna arhiva

Italijanska štampa i danas na čitavoj stranici (La Republika, Il Mesađero) hvali Srbiju kako se organizovala u vakcinisanju i kako je lako do imunizacije. Dokaz za to je da je Srbija do sada vakcinisala više od jedne trećine svog punoletnog stanovništva, oko 2,5 miliona, vakcinama sa istoka Sputnik V, Sinovak, a sa zapada Fajzer, Moderna ili AstraZeneka.

Sada gledamo redove, posebno na Sajmu u Beogradu, ali sve funkcioniše savršeno, redove onih građana koji stižu masovno iz okolnih zemalja, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore. 

Foto: Privatna arhiva

Sada je tzv. "srpska doza" postala opcija u raznim zemljama EU, kao što je Francuska, jer je Srbija "na podijumu najboljih usluga vakcine". Ministar Spoljnih poslova ovih dana izjavio je da je predsednik Aleksanadar Vučić zahvaljujui svom upornom radu, a koji nije imao problema da razgovara direktno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kineskim Si Đinpingom, na vreme poručio vakcine. Sada Srbija raspolaže rezervom od 3, 5 miliona vakcina.

U Srbiji se ukazuje jedan problem za koji je potrebna unutrašnja kampanja, vakcinisanje njenih građana je usporeno jer jedan broj stanovništva nema poverenja u vakcinisanje. Zato smo svedoci tamošnje još uvek jake pandemeje, ali je to dovelo do strategije "turizam vakcine".

Svet se žuri da se imunizuje, Turističke agencije nude pakete za vakcinisanje u raznim zemljama, Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija, Indija, Tajland, sa glavnim sloganom osim imunizacije uživajte u tim zemljama. Kuba je napravila sajt, sunce, plaže i vakcina Sinofarm.

Foto: Privatna arhiva

Srbija ima univerzalnu sanitarnu politiku, kao slobodan kupac, izvan mehanizama EU. A radi svedočenja novinarima koji su se na licu mesta uverili kako funkciniše vakcinisanje u Beogradu sreli su se i sa ponekim Italijanom koji živi i radi u Beogradu. Marčelo Mura vlasnik jednog salona lepote, hvali brzu i efikasnu proceduru vakcinisanja i ljubaznost zdravstvenih radnika.

- Došao sam sa zaposlenima iz salona, i u dva minuta sam vakcinisan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća