PENZIJA DA BUDE BAR POLOVINA PROSEČNE PLATE: Penzionerska udruženja traže poboljšanje švajcarske formule

J. Ž. SKENDERIJA

05. 04. 2021. u 12:55

PROSEČNA penzija u Srbiji ne sme da bude manja od polovine prosečne zarade, a to se može postići samo poboljšanjem švajcarske formule za usklađivanje primanja najstarijih.

ПЕНЗИЈА ДА БУДЕ БАР ПОЛОВИНА ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ: Пензионерска удружења траже побољшање швајцарске формуле

Foto Tanjug

Takođe bi trebalo pronaći model za vraćanje umanjenih čekova, koje su penzioneri primali od novembra 2014. do maja 2018. godine kada je važio Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Ovo su predlozi koje je Savez penzionera Srbije, kao najmasovnije udruženje najstarijih, sa oko 650.000 članova, uputilo nedavno na Nacrt izmena i dopuna Zakona o PIO. Iste sugestije dostavilo je i Udruženje penzionera "Nezavisnost", s tim što oni traže i potpuno ukidanje penala na obračun penzija.

- Ako se prema statističkim podacima utvrdi da je iznos prosečne penzije pao ispod 50 odsto prosečne zarade bez poreza i doprinosa, trebalo bi ići na vanredno usklađivanje čekova u procentu koji je potreban kako bi se dostiglo tih 50 odsto - kaže Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

- Zato je neophodno poboljšati predloženu "švajcarsku formulu" i za to predlažemo dve mogućnosti. Prva je da se primeni model zaštitne klauzule ukoliko donja granica učešća penzionerske potrošnje padne ispod nivoa od 10 odsto BDP-a.

On navodi da bi se, uvođenjem vanrednog usklađivanja, obezbedilo sporije smanjivanje učešća penzija u odnosu na zarade.

- Druga mogućnost je da ukoliko, na primer, u toku godine kretanje inflacije bude dva, a zarada osam procenata, po "švajcarskoj formuli" usklađivanje penzija bi iznosilo pet odsto, dok bi po poboljšanoj formuli to bilo 6,2. Pri obračunu bi trebalo smanjiti uticaj inflacije na 30 odsto, a povećati uticaj prosečne zarade sa sadašnjih 50 na 70 procenata - objašnjava Savić.

Na ovaj način penzije će samo sporije smanjivati svoje učešće u zaradama i nešto brže će se povećavati njihova realna vrednost. Penzioni ček je, prema mišljenju našeg sagovornika, ekonomska, a ne socijalna kategorija, pa kao takva mora da obezbedi dostojanstveni život za korisnike.

Primera radi, trenutno je visina prosečne penzije 29.380 dinara, a neto prosečna plata iznosi 63.109 dinara.

Foto N. Živanović

Savić naglašava da je učešće prosečnog iznosa penzija u celoj 2020. u prosečnoj zaradi bio niži nego u prethodnoj godini za oko dva odsto. Ni u jednom mesecu tokom prošle godine ono nije dostiglo 50 odsto, već se kretalo na oko 46,3 procenta u januaru, do 42 u decembru 2020, što je daleko ispod predviđenih 50 procenata.

PROGRAM ZA VRAĆANjE NOVCA

U Savezu penzionera Srbije smatraju da Vlada treba da utvrdi program kako će se vratiti čekovi koji su bili umanjeni po Zakonu o privremenom umanjenju penzija budući da je tu reč o 700.000 oštećenih penzionera. Pošto su ostvarene u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja smatraju se imovinom penzionera.

Prema njihovom mišljenju program treba da bude takav da ne ugrožava dostignuti stepen stabilizacije javnih finansija i da obezbedi pravičan povraćaj umanjenih primanja u periodu i na način koji će se regulisati utvrđenim programom.

- Svesni smo situacije u kojoj se naša zemlja našla u vreme pandemije, ali smatramo da uvek ima mogućnosti za poboljšanje - kaže Savić.

- U januaru ove godine prosečna penzija usklađena po "švajcarskoj formuli" za 5,9 odsto učestvuje u zaradi sa 46,5 odsto, a jasno je da se će učešće smanjivati narednih meseci i godina, jer je to predodređeno primenom ove formule - objašnjava Savić.

Ovo udruženje podržalo je ukidanje penala za prevremeno penzionisanje onih bivših zaposlenih koji su imali dve, odnosno pet godina do penzije, a koji su morali po sili zakona da se penzionišu jer su im preduzeća propala ili su otišla u stečaj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati