ISTORIJSKA FOTOGRAFIJA: Otac Petar i majka Marija - roditelji Principa Gavrila (FOTO)

Novosti online

21. 03. 2021. u 10:53

GAVRILO Princip je rođen u zaseoku Obljaj kod Bosanskog Grahova 25. jula (13. jula) 1894. godine.

ИСТОРИЈСКА ФОТОГРАФИЈА: Отац Петар и мајка Марија - родитељи Принципа Гаврила (ФОТО)

Foto: Javno dobro

Bio je drugo od devetoro dece, od kojih je šestoro umrlo u ranom detinjstvu. Gavrilova majka Marija želela mu je dati ime po svom pokojnom bratu Špiri, ali dobio je ime Gavrilo na insistiranje lokalnog pravoslavnog sveštenika, koji je tvrdio da će ime po arhanđelu Gavrilu pomoći da preživi.

Foto: Javno dobro

Principi, koji su nekada nosila prezime Čeko, vekovima su živeli u severozapadnoj Bosni i bili su pravoslavni Srbi. Gavrilovi roditelji, Petar i Marija (devojačko Mićić), bili su siromašni poljoprivrednici koji su živeli od malo zemlje koju su posedovali. Pripadali su klasi hrišćanskih seljaka poznatih kao kmetovi, koje su često tlačili njihovi muslimanski zemljoposjednici.

Foto: Javno dobro

Petar  koji je insistirao na „strogoj korektnosti”, nikada nije pio i psovao. U mladosti je učestvovao u Nevesinjskoj pušci (1875—1877), ustanku protiv Osmanskog carstva.Nakon ustanka, vratio se kao poljoprivrednik u Grahovsku dolinu, gde obrađivao oko 4 hektara zemlje i bio je primoran davati trećinu prihoda zemljoposedniku. Da bi dopunio svoje prihode i nahranio porodicu, bavio se prevozom pošte i putnika po planinama između severozapadne Bosne i Dalmacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade