KAD JE PRAVO VREME ZA KONTROLU ANTITELA? Posle kineske vakcine treba malo sačekati

Novosti online

24. 02. 2021. u 10:04

Više od 1,3 miliona građana Srbije primilo je prvu dozu vakcine protiv virusa korona, a skoro pola miliona obe doze cepiva.

КАД ЈЕ ПРАВО ВРЕМЕ ЗА КОНТРОЛУ АНТИТЕЛА? После кинеске вакцине треба мало сачекати

Foto: Depositphotos

Mnogi žele da provere nivo antitela i saznaju kako je njihov organizam odreagovao na vakcinu.

Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu podsetila je da su vakcine koje su dostupne u Srbiji pravljene na različitim platformama.

- „Fajzer“ i „Sputnjik Ve“ vakcine stimulišu i sintezu antitela i aktiviraju neke ćelije imunskog sistema koje su značajne u snažnoj produkciji antitela – kaže prof. Jovanović.

- Antitela posle primanja takvih vakcina možemo da tražimo posle dve do tri nedelje posle dobijanja druge doze vakcina.

Veliko interesovanje građani Srbije pokazali su i za vakcinu kineskog proizvođača „Sinofarm“. Na društvenim mrežama mnogi su delili rezultate testa na antitela posle dobijanja ovog cepiva, a brojevi su se kretali i do 866, što predstavlja izuzetno visok nivo zaštite.

- Kineska vakcina sadrži inaktivisani virus i taj virus stimuliše, pre svega, produkciju antitela, a manje stimuliše ćelijski imunski odgovor. Za produkciju zaštitnog nivoa antitela potreban je neki duži vremenski period, tako da preporučujem da se provere antitela četiri do šest nedelja posle druge doze – kaže prof. Jovanović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)