NIJE BILO TREME NA IZBORU: "Novosti" u manastiru Sisojevac, sa arhimandritom Matejom koji je izvukao kovertu sa imenom novog patrijarha

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 02. 2021. u 08:00

JOŠ je rano za "Večernje novosti", ali kažite šta vas interesuje.

НИЈЕ БИЛО ТРЕМЕ НА ИЗБОРУ: Новости у манастиру Сисојевац, са архимандритом Матејом који је извукао коверту са именом новог патријарха

Arhimandrit Matej / Foto Z. Gligorijević

Ovim rečima je reportera našeg lista dočekao arhimandrit u manastiru Sisojevac u Sisevcu Matej Ristanović (84), kome je pripala čast da izvuče cedulju sa imenom novog patrijarha SPC Porfirija. Zato i ne čudi što je baš ovaj blagočestiv, duhovit i Bogu posvećen monah, koji se zakaluđerio u 16. godini, izabran za ovu svetu dužnost.

- Posao smo obavili ljudski. Dobili smo novog patrijarha. Nisam imao tremu, niti neke posebne vizije i ushićenja, jer sam ja čovek u godinama, čovek koji je već "prevreo" od svih uzbuđenja. Osim toga, poznavao sam Porfirija i znam da je veoma odan Bogu, veliki je vernik, naučnik teoloških, ali i svetovnih nauka. Zaista je genije, kome pripada ova čast - ocenio je arhimandrit Matej, rodom iz Gornje Gorevnice.

Pošto su novog patrijarha u janosti već počeli da upoređuju sa počivšim patrijarhom Pavlom, naš sagovornik kaže da nije čudo što se biraju takvi ljudi, jer "ako imaju jedan isti cilj, da budu ljudi, kao što treba da budu po Bogu i svojoj veri, nema nikakvih problema".

- Iako u svakom žitu ima i kukolja, pa i u našim redovima. Bože prosti, ima nedoličnih i svakakvih, ali Porfirije je odan crkvi, srpstvu i svojoj zemlji. Nije ničija ulizica. Pravi čovek ne može da igra na dve karte, a ako igra, dolija. On drži svoje po jevanđelju i ne izmišlja novotarije. Takvog je sastava da vibrira i neće odmah da seče kao kasapin, već će odluke donositi mudro - komentariše Matej.

Na pitanje šta bi trebalo učiniti da se ogrehovljen narod srpski vrati veri, arhimandrit Matej je odgovorio:

- Narod se ponaša kao vreme - zavisi od državne uprave. Ako vlada inteligencija koja je bezbožna, narod se po tome rukovodi. I obrnuto. Narod treba malo "posoliti po glavi". Ali ne bojte se. Vraćaju se veri. Ne mogu živi u zemlju. U suštini, kaže se da je ovaj svet tiran tiraninu, a nekmoli blagorodnoj duši. Još je Petar Petrović Njegoš rekao: "U ad mi se svet pretvorio, a svi ljudi pakleni duhovi" - poručio je ovaj veoma srdačan i smeran monah.

MANASTIR IZ RUŠEVINA

MANASTIR Sveti Sisoje bio je porušen do te mere da su ostali samo temelji. A crkva, oltarna i pevnična apsida bile su polovično srušene. Podignut je iz ruševina zahvaljujući monahinjama manastira Ravanica, kom je ranije pripadao. Manastir je od postanja bio muški, a Sveti Sisoje, njegov osnivač, imao je svoje bratstvo. Arhimandrit Matej u njemu Bogu služi već dvadesetak godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!