HOĆEMO LI MOĆI DA PUTUJEMO BEZ KOVID-PASOŠA? Ivanuša dao objašenjenje - sa stručnog aspekta "opravdanja nema"

Tanjug

12. 02. 2021. u 12:17

DRŽAVE mogu da donose različite mere pa i one o tzv. vakcinalnoj legitimaciji ili "kovid-pasošima" ali stav Svetske zdravstvene organizacije je jasan i tome protivan, poručuje direktor SZO-a u Srbiji Marijan Ivanuša.

ХОЋЕМО ЛИ МОЋИ ДА ПУТУЈЕМО БЕЗ КОВИД-ПАСОША? Ивануша дао објашењење - са стручног аспекта оправдања нема

Foto P. Milošević

On za RTS objašnjava da bi svrha "kovid-pasoša" kao jedne od javnozdravstvenih mera bila "da štiti ljude od unosa virusa i bude bazirana na struci, a ne da bude predmet geopolitičkih odluka".

- Stav SZO je jasan, nema uslova za to jer nema dovoljno naučnih dokaza da vakcinacija sprečava asimptomatsku zarazu i prenos virusa sa vakcinisane na nevakcinisanu osobu. Sa stručnog stanovišta, za tako nešto nema opravdanja i razloga - kazao je Ivanuša, upitan za odluku Slovenije da uvede na snagu meru tzv. vakcinalne legitimacije za ulaz u tu državu, vakcinama proizvođača "Fajzer" i "Moderna".

Foto Tanjug

Marijan Ivanuša

Govoreći o nestišavanju pandemije, Ivanuša navodi da je svestan da je ljudima jako teško jer pandemija dugo traje, ali da je ključno striktno poštovanje svih protivepidemioloških mera.

- Vakcina s jedne strane donosi nadu, ali se ljudi vrlo lako opuste. Vidimo svetlo na kraju tunela ali moramo obratiti pažnju i nadalje na higijenu ruku, maske, distancu od drugih ljudi, pranje ruku itd. - upozorava on.

Foto: EPA

Kineski proizvođač Sinofarm je dostavio SZO-u neophodnu dokumentaciju za vakcine, potvrdio je Ivanuša i dodao da se odluka SZO po tom pitanju može očekivati u martu.

- Mi izdajemo privremenu dozvolu za upotrebu i do sada je ona prihvaćena za Fajzerovu vakcinu a u toku je i za AstraZenekinu, što se očekuje početkom sledeće nedelje. To bi značilo da i Srbija dobije AstraZenekinu vakcinu putem ''Kovaks inicijative''. U pregledu su dokumentacije kineskih proizvođača i očekujemo te odluke u martu - napomenuo je Ivanuša i dodao da je i ruski proizvođač dostavio dokumentaciju SZO-u.

Upitan koliko će "zeleno svetlo" koje bi eventualno dala SZO za upotrebu vakcina proizvođača sa Istoka uticati da i EU "podrži" rusku i kinesku vakcinu, on je objasnio da "regulatorne agencije svake pojedine države deluju nezavisno i da samostalno odlučuju".

- Mišljenje SZO ima specifičnu težinu, ali nacionalna regulatorna tela su nezavisna - kazao je Ivanuša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024