U RANGU JE KARCINOMA I HIV: Poznati neurokardiolog upozorava na postvirusni sindrom hroničnog umora i poručuje - šest meseci pratite stanje!

Srna

07. 02. 2021. u 20:39

JEDAN od najpoznatijih svetskih neurokardiologa Branislav Milovanović ukazao je da je postvirusni sindrom hroničnog umora bolest koja je veoma opasna i u rangu karcinoma i HIV. On svima koji su preležali virus korona savetuje da narednih šest meseci prate stanje.

У РАНГУ ЈЕ КАРЦИНОМА И ХИВ: Познати неурокардиолог упозорава на поствирусни синдром хроничног умора и поручује - шест месеци пратите стање!

Foto: Depositphotos

Milovanović, koji je i predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije, naveo je da klinički umor nije običan umor, već onaj koji ne prolazi odmorom i spavanjem i traje duže vreme.

On je dodao da se posle nemogućnosti odmora javljaju i drugi simptomi i poremećaji.

- Amerikanci su došli do podatka da od 33 do 50 odsto slučajeva postkovida nastaju oštećenja autonomnog nervnog sistema, a to je bitno jer može da dođe do pojave iznenadne srčane smrti, oštećenja kardiovaskularnog sistema i svih sistema - rekao je za RTRS Milovanović, kardiolog i šef prve Neurokardiološke laboratorije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ta bolest se javila u ogromnom procentu, a lečenje je ključno i komplikovano.

- Pacijenti prvo počinju da gube svest, javljaju im se nesvestice i vrtoglavice, zujanje u ušima, imaju problem sa kratkotrajnim pamćenjem, postaju anksiozni, dobijaju tremor ruku i nogu. Osamdeset odsto pacijenata ima problem sa stomakom - naveo je Milovanović.

On je naglasio da bi svi pacijenti koji su preležali kovid trebalo da ispitaju kako funkcioniše njihov autonervni sistem.

- Ti pregledi se već obavljaju, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ispitano je već 120 pacijenata, što niko u svetu nije uradio. To je bio vrlo hrabar potez - rekao je Milovanović i dodao da je Svetska zdravstvena organizacija odredila 12. maj kao Međunarodni dan podizanja svesti o sindromu hroničnog umora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...