"SKINUTO" 65.000 BESPLATNIH UDŽBENIKA: Najtraženija matematika i informatika

B.B.

19. 01. 2021. u 13:10

СКИНУТО 65.000  БЕСПЛАТНИХ УЏБЕНИКА: Најтраженија математика и информатика

Foto N. Živanović

OD postavljanja prvih primeraka on lajn besplatnih udžbenika Fonadacije "Alek Kavčić", u prethodnih šest dana 100.000 jedinstvenih posetilaca pregledalo je sajt besplatnabiblioteka.com. Ukupno je "skinuto" 6,5 terabajta materijala, odnosno 65.000 udžbenika. Za osnovce, najveće interesovanje pokazano je za informatiku, matematiku i srpski za sedmi razred, kao i čitanku za treći.

- Po sadašnjim maloprodajnim cenama udžbenika inostranih izdavačkih kuća ukupna vrednost do sada "skinutih" knjiga je 600.000 evra. - rekao je prof. Aleksandar Kavičić, osnivač Fondacije "Alek Kavčić". - Nadamo se da je vreme kada su roditelji dva đaka izdvajali i polovinu prosečne plate samo za udžbeničke komplete prošlost.

Na sajt besplatnabiblioteka.com najviše se pristupalo iz Srbije, Nemačke, Amerike, Bosne i Hercegovine kao i Crne Gore, dok su se udžbenici najviše "skidali" iz Srbije, Švedske, Nemačke i Bosne i Hercegovine.

Kako nam je rečeno u Fondaciji "Alek Kavčić", u toku su pregovori sa nekim štamparijama o štampanju izdanja u boji, po ceni od dva dinara po strani. To bi značilo da bi knjiga iz engleskog jezika od sto strana, koštala 200 dinara, a cena u knjižari je 1.100 dinara.

Takođe, postoji mogućnost da se udžbenici pojave i u skriptarnicama u crno-beloj štampi.
Fondacija profesora Kavčića sklopila je ugovor sa Zavodom za izdavanje udžbenika, kojim je fondacija kupila po 1.000 primeraka određenih udžbenika za treći, četvrti, sedmi i osmi razred. Trenutno su za đake trećeg razreda dostupne knjige za srpski jezik, matematiku, prirodu i društvo i engleski, a za sedmi srpski, matematika, tehnika i tehnologija i engleski. Profesor Kavčić je najavio da je u planu "izdavanje" 70 udžbenika za osnovce.

Ovo je, inače, prva školska godina sa novim knjigama za treći i sedmi razred, pošto se uči po reformisanim programima, koje važe godinu dana, pa će se ove godine ponovo birati. Od septembra će i četvrtaci i osmaci raditi po novim programima, pa ne mogu učiti iz starih knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)