NEĆE SE UNIŠTAVATI SRBIJA ZARAD NOVCA, MIHAJLOVIĆ: Sve što se bude radilo, moraće da zadovolji ekološke standarde

Tanjug

05. 01. 2021. u 12:41

SVE što se bude radilo u oblasti rudarstva moraće da zadovolji sve ekološke standarde, poručuje potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i naglašava da nije interes da se uništi deo Srbije da bi se zaradio ogroman novac.

НЕЋЕ СЕ УНИШТАВАТИ СРБИЈА ЗАРАД НОВЦА, МИХАЈЛОВИЋ: Све што се буде радило, мораће да задовољи еколошке стандарде

Foto Tanjug

- Postoji puno dilema i pitanja vezanih recimo za jadarit, ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem - Vlada Srbije neće potpisivati nikakav ugovor ukoliko on ne bude u potpunosti odgovarao svim ekološkim standardima- rekla je Mihajlović.

Ističe da zato postoji studija o zaštiti životne sredine koja mora da se radi o kakvom god projektu da je reč, a pogotovo o projektima u rudarstvu.

- Ne samo za eksploataciju jadarita, nego isto tako i za pravljenje jedne fabrike koja bi to prerađivala- dodaje Mihajlović.

Navodi da, kada sve te studije budu gotove, kada one budu pokazale kako će izgledati životna sredina za 10, 15 i više godine, recimo u Jadru, onda će država sesti i razgovarati o tome da li ili ne i kako potpisivati ugovore o nekom budućem radu.

- Nije interes da se uništi deo Srbije da bi se zaradio ogroman novac, bez obzira što je potencijal ogroman, što to svakako znači da bi Srbija bila centralna zemlja gotovo u svetu koja bi proizvodila baterije, ali mora biti sa namodernijim i najboljim tehnologijama ma koliko one koštale da bi životna sredina ostala čista- naglasila je Mihajlović.

Na pitanje o neophodnosti razvoja rudarstva, ali ne na štetu zdravlja građana i o tome kako će Srbija sprovesti zelenu agendu, Mihajlović je rekla da Srbija ima ogromne potencijale u rudarstvu što se, kaže, vidi pre svega i po potencijalima u rudama, metaličkim i nemetaličkim sirovinama.

Naglašava da Srbija, ipak, ništa neće raditi ništa što ne zadovoljava sve ekološke strandarde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...