DR KONA POGODILA VEST O SMRTI KRIMINOLOGA: U programu uživo progovorio o novom soju korone

Novosti online

27. 12. 2020. u 09:34

ДР КОНА ПОГОДИЛА ВЕСТ О СМРТИ КРИМИНОЛОГА: У програму уживо проговорио о новом соју короне

Foto: Tanjug

EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon rekao je za TV Prva da se dobro oseća nakon vakcinacije.

- Apsolutno nisam imao nikakvu dilemu, poznato je o čemu se radi, to nema nikakvog uticaja na genom, to je informaciona RNK. Poznajem taj način, rađeno je ekstremno mnogo. Posle tri nedelje ću primiti drugu dozu. Dve nedelje posle prve doze počinje proizvodnja antitela, nedelju dana posle druge doze ima 95 odsto atitela, tako tvrdi proizvođač - rekao je Kon.

Epidemiolog je istakao da ga je pogodila vest o smrti kriminologa Zlatka Nikolića, koji je preminuo od posledica korona virusa.

- Ja sam ga ovde kod vas sreo, i mene je ta vest pogodila juče, ovo jeste bolest koja treba da se respektuje, do toga smo došli svi, bilo bi bolje da je suprotno, mi imamo oružje u ruci, sve će biti drugačije. Mi smo ti koji ćemo diktirati kojom brzinom, kad kažem mi, mislim čitav svet, ali od nas će zavisiti kojom brzinom ćemo uspeti da se vakcinišemo - poručio je on.

Upitan o novom soju korona virusa, dr Kon kaže da bi to bila značajna vest tek ukoliko bi se pokazalo da je prenošenje veće u svim delovima sveta.

- Nije istina da me baš ne tangira uopšte, prate se izmene virusa da bi se otkrilo na vreme. Tek ukoliko bi se pokazalo da je prenošenje veće u svim delovima sveta, to bi bila značajna vest, pitanje je koliki je potencijal. Jako je korisno što imamo naš genom koji je otkriven, uvek ćemo moći da upoređujemo šta se dešava kod nas. Sad ne smemo da zabrljamo nigde, da ne bismo imali ponovni porast. Važno je da izdržimo još otprilike mesec ceo, jasno se vidi da se spušta, pune su bolnice još uvek, sad treba da vidimo da to počinje da popušta, ako sada napravimo grešku, ponovo će početi da raste sredinom januara - poručio je Kon i podvukao da je nerealno da se organizuje proslava Nove godine.

Da nisam optimista, davno bih napustio ovaj posao, poručio je epidemiolog.

- Mi imamo potpunog izgleda da izađemo iz ove situacije, tvrdo sam ubeđeni optimista u ovom trenutku. Za sledeću godinu, nema šanse da bude kao ova. 2021. biće u znaku nauke, pojaviće se i lekovi pored vakcina - podvukao je dr Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)