RUSKA VAKCINA ŠTITI OD KORONE DVE GODINE! Srpski lekar otkriva koje su moguće reakcije na ovo cepivo, kao i kome je zabranjeno

Novosti online

14. 12. 2020. u 10:58

DEKAN Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Vladimir Jakovljević je ukazao da u sedmici iza nas postoji stagnacija u broju obolelih od korone, ali da zabrinjava to što je mnogo pacijenata na respiratorima i kiseoničkoj terapiji.

РУСКА ВАКЦИНА ШТИТИ ОД КОРОНЕ ДВЕ ГОДИНЕ! Српски лекар открива које су могуће реакције на ово цепиво, као и коме је забрањено

Foto: AP

- Smatram da uvek treba gledati procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Mislim da tu imamo blagi pad sa 40 prema 33 odsto na kraju sedmice što je ohrabrujući podatak. Verujem da je to i poslednica mera koje su bile na snazi. Međutim zabrinjava značajan broj pacijenata na respiratorima, i masa onih koji su na kiseoničkoj terapiji – rekao je Jakovljević.

Govoreći o situaciji u Kragujevcu, on je rekao da je na bolničkom lečenju oko 300 kovid pacijenata i oko 40 na intenzivnoj nezi.

- Lekari i medicinske sestre u Kragujevcu su izloženi velikom naporu – naglasio je Jakovljević.

Govoreći o ruskoj vakcini Sputnjik V, podsetio je da je njegov kolega dr Sergej Boljević, specijalista patofiziologije i pulmologije, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi, primio i drugu dozu vakcine posle tri sedmice.

Kako je kazao, Boljević se odlično oseća.

- Prednost ruske vakcine u odnosu na ostale je u tome što na najbolji mogući način stimuliše stvaranje imuniteta. Postoji samo rizik od blage temperature i blage malaksalosti – naveo je Jakovljević i dodao da se cepivo ne može primenjivati samo kod pacijenata koji imaju autoimune bolesti.

Primaju se dve doze i 21 dan posle druge doze se proverava nivo antitela. Ukoliko nivo antitela bude adekvatan, imunitet traje dve godine. Ukoliko se ne pojavi značajan nivo antitela postoji mogućnost primanja i treće doze.

Direktor Instituta za ortopediju Banjica prof dr. Zoran Baščarević ističe da je zdravstveni sistem izložen užasnom pritisku, ali da još uvek odoleva – ima mesta, a snabdevenost svim što je potrebno za lečenje korone je odlična.

- Banjica je pre 12 dana za samo 24 sata ušla u kovid režim rada i tog dana smo za šest sati napunili intenzivnu negu. Prošli put nam je bilo potrebno nedelju dana. U ovom trenutku bolnica ne može da zadrži slobodna mesta duže od jednog sata – navodi Jakovljević i dodaje da je u bolnici trenutno 150 pacijenata, od kojih 111 na kiseoniku.

Kako kaže, danas je 12 dan od prelaska u kovid otpuštamo prve pacijente.

On je istakao da bi najavljene mere sigurno olakšale borbu protiv epidemije.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade