PAPRENE KAZNE ZA SLAVE I ŽURKE SA VIŠE OD 5 LJUDI! Po novom zakonu domaćin će za ovaj prekršaj morati da plati 150.000 dinara

Novosti online

19. 11. 2020. u 10:16

ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА СЛАВЕ И ЖУРКЕ СА ВИШЕ ОД 5 ЉУДИ! По новом закону домаћин ће за овај прекршај морати да плати 150.000 динара

Foto: Nenad Živanović

KO organizuje žurku ili slavi slavu sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru rizikuje kaznu od 50.000 do 150.000 dinara, na osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su stupile na snagu prošlog petka.

Vinovnika ovog prekršaja mogu komunalnoj inspekciji ili komunalnoj miliciji prijaviti i sami građani putem jedinstvenog kontakt centra Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Podsetimo, nove mere koje je donela Vlada Srbije stupile su na snagu u utorak uveče, a to znači da svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 sat. Ova mera je oročena na dve nedelje, odnosno do 1. decembra, a ako se epidemiololška situacija do tada ne smiri, prete nove, još drastičnije mere!

Ipak, ni trenutne nisu toliko blage. Jedna od njih, na osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđa visoke novčane kazne za organizatore žurki ili slava sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru.

Kolike su te kazne i ko se i u kojim okolnostima kažnjava prilikom nepropisnog organizovanja žurki i proslava otkriva Dragan Pušara, šef jedinica za inspekciju pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

- Novčanu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara dobija vlasnik stana u kome je organizovano okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru - kaže Pušara.

Ukoliko se radi o zakupu stana, recimo, na dan, onda sankciju može snositi ili vlasnik ili organizator okupljanja.

 

Oni koji izdaju stanove tek u problemu

- Ako ne postoji ugovor o zakupu vlasnik stana snosi odgovornost po dva osnova. Prvo zato što nema takav ugovor i tu se novčana sankcija kreće od 500.000 do milion i po dinara i drugo zbog organizovanja okupljanja sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru za šta je zaprećena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara. Konačno, ako postoji ugovor o zakupu onda kaznu mora da plati organizator okupljanja u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara – objašnjava Pušara.

Kako dodaje, visinu kazne određuje sudija za prekršaje i to, pre svega, na osnovu toga da li je reč o prvom ili prekršaju koji se ponavlja.

Prekršaj pored komunalne inspekcije ili milicije mogu otkriti i sami građani.

- Ukoliko vide ili čuju žurku, slavu ili bilo kakvog drugo okupljanje više od pet ljudi u zatvorenom prostoru građani to mogu da nam prijave putem jedinstvenog kontakt centra Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor. Mogu da popune onlajn formular ili da pozovu na broj 011/6350-322. Najbolje bi bilo da ostave snimak, fotografiju ili tonski zapis kao dokaz kako bismo imali materijalni dokaz za prekršaj i smanjili rizik od lažnih prijava – naglašava Pušara.

Inače, oko 1.100 komunalnih inspektora i 400 komunalnih milicajaca proći će od sutra obuku o novim ovlašćenjima koja su dobili prošlog petka kada su stupile na snagu izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

buki

19.11.2020. 17:34

Ne mogu da verujem da će mi policija nepozvana doći na slavu. A ako mi je soba u kojoj slavim veličine 72 m kvadratna, koliko sme da bude gostiju, ili je 5 bez obzira da li su smešteni na 10 ili 70 metara?