SAMOIZOLACIJA KOD NEKIH PLAĆENA 100, A KOD DRUGIH 65 ODSTO: Poslodavci se različito odnose prema preporuci o isporuci pune zarade

J. Ž. S.

17. 11. 2020. u 11:41

САМОИЗОЛАЦИЈА КОД НЕКИХ ПЛАЋЕНА 100, А КОД ДРУГИХ 65 ОДСТО: Послодавци се различито односе према препоруци о испоруци пуне зараде

V.N.

ZAPOSLENIM koji su u samoizolaciji zbog virusa korona, ne moraju po pravilu da primaju celu platu, već njihova koverta zavisi od volje poslodavca.

Preporuka Vlade Srbije da se radnicima u ovakvim slučajevima daje puna zarada nije obavezujuća i sve veći broj firmi isplaćuje 65 procenata od zarade, kao što Zakon o radu nalaže u slučaju bolovanja.

Jedini izuzetak su zdravstveni i radnici zaposleni u socijalnoj zaštiti koji u ovoj situaciji imaju pravo na 100 odsto plate, kao i zaposleni u javnim komunalnim preduzećima, koji zahvaljujući važećem posebnom kolektivnom ugovoru u slučaju otvaranja bolovanja zbog kovida 19 mogu da računaju na plate u punom iznosu.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata već osam meseci traže da se izmeni odredba u Zakonu o radu za sve one koji obole od kovida.

– Nije ista situacija sada kao pre pandemije, pa ne mogu da važe ni ista pravila. Neobavezujuća preporuka države da dovodi do toga da i oni poslodavci koji su dosad plaćali pun iznos zarade to više neće raditi, već će se radije pridržavati zakona, pošto im to više ide u prilog – smatra Ranka Savić, predsednica ASNS. - U tome se krije opasnost jer radnici sa blažim simptomima onda neće ostajati kod kuće, već će ići na posao, u kolektiv, pošto ne žele da budu kažnjeni zbog prehlade koja je možda izazvana koronom.

U Uniji poslodavaca Srbije naglašavaju da isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije nigde zvanično obavezujuća, ali je poslodavcu data ta mogućnost. Većina firmi koje nemaju finansijske probleme i daje 100 odsto zarade. Međutim, pošto je kovid bolest kao i svaka druga, smatraju da, ne treba praviti razliku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)