PENZIJE OPET UMANJILA NOVA UREDBA: Bivši radnici nekadašnjih preduzeća u restrukturiranju na razgovorima u Ministarstvu za rad

S. Babović

15. 11. 2020. u 12:02

PREDSTAVNICI Udruženja "Opcija 5", grupe bivših radnika nekadašnjih industrijskih giganata koji od ove jeseni ponovo primaju umanjene penzije usled nove uredbe Vlade donete 1. oktobra, ušli su u pregovore sa nadležnima iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, rečeno je "Novostima" u ovom Udruženju.

ПЕНЗИЈЕ ОПЕТ УМАЊИЛА НОВА УРЕДБА: Бивши радници некадашњих предузећа у реструктурирању на разговорима у Министарству за рад

Foto S. babović

Kako su "Novosti" ranije objavile, reč je o zaposlenima koji su fabrike napuštali u okviru socijalnih programa, od 2010. do 2015. godine, a da su imali još pet godina do ostvarenja prava na punu penziju.

- Primila nas je ministarka Darija Kisić Tepavčević, zajedno sa svojim timom i predstavnicima više nadležnih institucija. Zadovoljni smo odgovorima i pokazanom željom da se naš problem reši - navodi, za "Novosti", Dragoslav Vukadinović, bivši radnik Holdinga PPT, koji vodi trstenički i kruševački ogranak Udruženja "Opcija 5", čije je sedište u Kragujevcu.

GIGANTI

MEĐU radnicima koji se nadaju dogovoru sa Ministarstvom za rad su i bivši zaposleni u IMK "14. oktobar" u Kruševcu, "Goša" iz Smederevske Palanke, "Sloboda" iz Čačka, "Zastava oružje" iz Kragujevca. Pre pet godina su organizovali više protesta kako bi se rešio problem umanjenih penzija.

Vukadinović dodaje da je sastanak bio sadržajan, a tek imenovana ministarka bila je odlično upućena u ceo problem.

- Dobili smo obećanje da će se, za početak, pronaći neko prelazno rešenje, a potom i da će se raditi na tome da se svi problemi reše novim zakonom - tvrdi Vukadinović.

SARADNjA Predsednici Udruženja "Opcija 5" sa ministarskom Darijom Kisić Tepavčević, Foto privatna arhiva

Istorija problema oko takozvanih kaznenih bodova za one koji pre ispunjenja starosnog uslova odu u penziju, počela je 2015. godine a u pitanju je oko 6.000 penzionera. Tada je na snagu stupio Zakon o PIO, koji podrazumeva trajno umanjenje penzionih čekova svim korisnicima mlađim od 65 godina.

Kako su radnici o kojima je reč, sporazumno raskidali radne odnose pre stupanja na snagu ovog zakona, posebnim zaključkom Vlade izuzeti su iz zakona godinu dana kasnije. Međutim, početkom oktobra, obavešteni su iz filijala Fonda PIO da je doneta nova uredba, po kojoj će ponovo dobijati penzije umanjene za 0,34 odsto za svaki mesec života koji im nedostaje do 65. godine, odnosno najviše 20,4 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna