VAKCINACIJA U SRBIJI MOŽE BITI OBAVEZNA: Evo kolike će kazne biti za one koji odbiju

Novosti online

11. 11. 2020. u 19:33

MASKA kao deo lične zaštite, kućna izolacija za pozitivne na koronu, kao i kućni karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, biće obavezni i strogo kontrolisani, a oni koji se ogluše - sankcionisani.

ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ МОЖЕ БИТИ ОБАВЕЗНА: Ево колике ће казне бити за оне који одбију

Foto: N. Fifić

Administrativne prepreke zbog kojih dosad u praksi nisu mogle da se sprovedu mere Kriznog štaba za borbu protiv epidemije kovida 19 i da se kazne oni koji ih ne poštuju, prevazilaze se izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojila Vlada Srbije, a ove nedelje će se o njemu izjasniti i Parlament.

Izmene relativno novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bile su iznuđenje problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije kovida 19. Trebalo je i zakonom regulisati nadležnost kontrole sprovođenja ovih mera.

Tako će, prema novom zakonu, kada bude usvojen, i počne da se primenjuje, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti, slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju. Ta mera važiće za sve inficirane koji nisu za bolnicu, a nalagaće je specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor, u skladu sa naredbom resornog ministra. Isti doktor će obaveštavati nadležnu epidemiološku službu, a ko će kontrolisati poštovanje ove mere propisaće Vlada Srbije.

Izmenama zakona između ostalog predviđeno je da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva. Dok su za sve ostale vakcinacije troškovi regulisani zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, da su obavezne i besplatne ili preporučene koje osiguranici plaćaju, posebna imunizacija u vreme pandemije može se finansirati iz budžeta Srbije, u skladu sa posebnim aktom Vlade.

Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizaciju i o tome je doktorka Verica Jovanović govorila za "Blic".

- Prema članu 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta kao i za fizičko lice koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što bi verovatno bio slučaj kada je u pitanju obavezna vanredna imunizacija na osnovu naredbe Ministra zdravlja - objašnjava dokotorka Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024