PRIJEMNI ODLAZI U ISTORIJU: Ovako će se uskoro u Srbiji upisivati na fakultet - danas prvo pilotiranje državne mature

Tanjug

28. 10. 2020. u 09:15

ПРИЈЕМНИ ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Овако ће се ускоро у Србији уписивати на факултет - данас прво пилотирање државне матуре

Ilustracija Foto Z. Jovanović

TESTOM iz srpskog jezika danas počinje prvo pilotiranje državne mature, koja je planirano da bude uvedena 2022. godine i da zameni prijemni na fakultetima.

U pilotiranju učestvuje oko 5.000 učenika trećeg razreda iz 101 srednje škole i to 50 gimnazija, 30 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola.

Test iz srpskog počinje u 9.00 sati u trajaće do 10.30, dok će srednjoškolci sutra rešavati zadatke iz matematike, a u petak u gimnazijama proveravaće znanje iz opšteobrazovnih predmeta, dok će u srednjim stručnim školama iz stručnih predmeta.

U svakoj školi testove će raditi učenici iz dva odeljenja, a zadacima će biti obuhvaćeno gradivo iz prve i druge godine.

Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školi, da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti.

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedura koje bi trebalo da budu identične onima moje će se sprovoditi na samoj maturi.

U okviru državne mature od 2022. godine maturanti gimnazija polagaće opštu maturu, srednjih stručnih škjola- stručnu maturu, umetničkih škola- umetničku maturu, dok će učenici trogodišnjih škola na kraju polagati završni ispit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)