KORAK PO KORAK: Evo kako da na najednostavniji način uknjižite stan ili kuću čiji ste vlasnik

V.N.

08. 10. 2020. u 09:00

КОРАК ПО КОРАК: Ево како да на наједноставнији начин укњижите стан или кућу чији сте власник

Foto N. Fifić

AKO želite da uknjižite svoju nekretninu, to možete uraditi elektronski u samo nekoliko koraka.

Neophodno je da se prvo raspitate gde se nalazi služba za katastar nepokretnosti na teritoriji vaše opštine, a zatim da pripremite svu neophodnu dokumentaciju i uz izmirivanje administrativnih taksa sve to predate u nadležnu službu Republičkog geodetskog zavoda.

 1. KORAK

Na početku morate utvrditi koja je služba za katastar nepokretnosti nadležna za upis, odnosno na području koje opštine se nepokretnost nalazi. Dostupan spisak svih službi za katastar nepokretnosti sa kontaktima dostupan je na internet-stranici Republičkog geodetskog zavoda.

 2. KORAK

Mogućnosti i način upisa prava na određenoj nepokretnosti zavise pre svega od pravnog statusa, odnosno stanja upisa u katastru nepokretnosti. Neophodno je utvrditi uvidom u stanje u katastru nepokretnosti, što se ostvaruje izdavanjem lista nepokretnosti ili neposrednim uvidom u evidenciju i dobijanjem usmenih informacija i objašnjenja od službenika RGZ-a.
 3. KORAK
Neophodno je pripremiti dokumentaciju, tačnije u zavisnosti od stanja nepokretnosti to su ugovor o kupoprodaji, fotokopija lične karte kupca, građevinska i upotrebna dozvola, kao i ugovor o hipoteci, založna izjava. Uz pripremljenu dokumentaciju, potrebno je platiti i republičku administrativnu taksu za zahtev i odgovarajuću taksu za uslugu Republičkog geodetskog zavoda, koju ćete predati nadležnoj službi zavoda.

 4. KORAK

Zatim je neophodno da napišete zahtev za upis koji mora da sadrži naziv nadležne službe RGZ kojoj se zahtev upućuje, podatke o predmetu odnosno sadržinu zahteva, podatke o podnosiocu zahteva gde ćete upisati ime i prezime, JMBG, odnosno MB i adresa podnosioca, kao i adresu i ime punomoćnika, ako ga imete. I sve to na kraju treba da poseduje potpis podnosioca zahteva, odnosno ovlašćenog lica.

 5. KORAK

Nakon popunjenog zahteva, isti sa pratećom dokumentacijom predajete u nadležnu službu Republičkog geodetskog zavoda. A nadležni iz ove ustanove će vas obavestiti kada proces uknjižbe bude završen ili se možete i sami interesovati da li je predmet završen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

nadica

08.10.2020. 09:44

Znate li koliko se i u Bgd-Stari grad čeka, više od godinu dana i još nisu uknjižili, a sve čisto i jasno, prvi vlasnik.Da li možete vašim autoritetom da pomognete da objasne gde je moj predmet ?

bezi i ne okreci se

08.10.2020. 10:10

након што сам све уредно предао и платио, 60 (шездесет!) дана ми се нико не јавља, нити је укњижба завршена, а на позиве и мејлове нико не одговара! бежати одавде, што даље то боље!....

deki

08.10.2020. 11:54

I kad udje u katastar mozes se obesiti ...cekas 100 godina! bas extra savet i nadasve znacajan za one koji hoce da uknjize nekretninu! Daleko ste vi od bilo kakvog normalnog sistema katastra! iskorenite kriminal ,korupciju pa da pricamo dalje! do tada setnja!

neregistrovan

08.10.2020. 11:55

Lepo ste to objasnili ali sta kada se zainate i odbace vam zahtev jer prilikom otkupa stana nije upisana kvadratura stana.Traze orginal ugovora sa tacnom kvadraturom.Ja sam kupio taj stan od otkupljivaca i ja sam savestan kupac.Odem kod prodavca stana i kako je stan otkupljen pre 30 godina mogu samo da mi izdaju potvrdu iz njihove evidencije sa upisanom kvadraturom,jer zbog protoka vremena po ZOOUP rok za cuvanje svih papira je odavno prosao,elem ja uzmem tu potvrdi i predam nadleznima,opet odbijeno jer sef trazi samo orginal ugovora,odem kod nacelnija da vidim sta mi je ciniti a covek filozof kaze sacinite aneks ugovora sa prodavcem stana.Ja nisam otkupio stan od prodavca vec od lica koje je otkupilo taj stan.I sta sada? Mrtva trka neki sefcic neda,nacelnik nadje solomonsko resenje a ja kao savestan kupac ispastam.

Sramota

08.10.2020. 12:01

Došao sam iz inostranstva da preuzmem stan. Od prilike mogao sam da pribavim jedan papir dnevno u digitalizovanoj Srbiji. Još uvek nisam završio posao. Sledeći put kad uzmem odmor! Bitno je samo da sam platio porez! Zašto je potrebno sto hiljada puta vaditi izvod z matične knjige rodjenih i drzavljanstvo u papirnom obliku?

Zoran Jovanović

08.10.2020. 12:52

Vrlo jednostavno,zais t a,samo jedno dva puta komplikovanije nego u bivsoj jugoslaviji, pod uslovom da ste prosecno et pismeni,sto je kod nas na nivou 15%stanovnistva. I sta je sa e upravom za koju resorno ministarstvo ,mislim prosle g.tako bombasticno dobi neko priznanje Evrope kao najuspesnije drzave u primeni e sektora? Naveli ste u ovih pet koraka uknjizbe,misli na cetiri mesta i takse a u pripremi zakona za e upravu bila je prica da se sve radi zbog ustede u vremenu i novcu za takse. Znam da ja deci necu nista knjiziti,neka to rade njihova deca za jedno 30g kad ovom takozv.drzavom bude vlada o neki napredan narod,pa tako i primenjivao sve ove napredne tekovine koje su u naprednim drustvima prisutne vise od tri decenije