NOVA SKANDALOZNA PROVOKACIJA: Albanski istoričar tvrdi - carevi Dušan i Lazar srpska izmišljotina!

Novosti online

20. 09. 2020. u 16:49

НОВА СКАНДАЛОЗНА ПРОВОКАЦИЈА: Албански историчар тврди - цареви Душан и Лазар српска измишљотина!

Foto: Vikipedija

NAJNOVIJI skandal i provokaciju u vezi tzv. Kosova uputio je istoričar i pisac Jusuf Budžovi koji je ocenio da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio tzv. Kosovo i Albaniju za umetanje istorijskih laži u udžbenike.

“Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž, ja govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike…Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina “, izjavio je Budžovi.

On je okrivio tzv. kosovsku akademiju i albansku akademiju nauka tvrdeći da ih “političke privilegije” navode da ćute pred, kako je rekao, ovim neistinama i istorijskom štetom.

Napravili su knjige, napravili naslove, neki od njih su, nažalost, ušli u službe politike i vrlo su dobro prilivegovani materijalno i dobili su zvanične funkcije, ocenjuje ovaj istoričar i pisac.

“Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige morale bi biti obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni”, smatra Budžovi.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija tzv. Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, istorija zna.

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi “Dardanija – antika, srednji vek” koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres, a prenosi Kosovo onlajn.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

Ivan Zgrozeni

20.09.2020. 17:28

Kada ce SANU da da misljenje o udzbenicima u nasim skolama u kojima je pisana lazna istorija Srbije? Istina je da je srpska drzava najstarija nacionalna drzava u Evropi. Imali smo Crkvu sa sluzbom na nasem jeziku jos pocetkom 13. veka a Martin Luter je trazio sluzbu na narodnom jeziku tek u 16. veku. SPC je krstavala, vencavala, sahranjivala, obrazovala, krunisala, vodila maticne knjige... Sve ono sto su nastankom nacionalnih drzava u devetnaestom veku pocele da rade drzave. Ako je obavljala funkcije drzave, znaci da je bila nasa drzava. Zato smeta. Pokazuje kolika je Srbija i koliko je stara. Zato je Pavelic pravio HPC, Kuza RPC, Milo CPS. Ne pravimo mi Veliku Srbiju. Sovinisti prave malu Srbiju! Zivela Srbija!

Krle

20.09.2020. 17:35

Ko nema svoju krade tudju istoriju. Prvo, oni nisu autohtoni narod na Balkanu vec Srbi a drugo, gde su im kuturno istorijdki spomenici an albanskom jeziku?

Valtazar Deluka

20.09.2020. 17:57

Otvarali ste im univerzitete po selendrama kao sto je bila Pristina da bi ih udobrovoljili a oni sa ovcama i stoclanim familijama prelazili granicu kako su htjeli izmedju Albanije i SFRJ.Kasnije ce paliti, zariti, rusiti i crkve za koje ce reci da su njihove! Pjevali ste ode i toga se i danas mnogi drze, copavom , provjernenom neprijatelju Srba. Gajili ste ga kao ljubicicu! Prodavali ste cacevinu i selili u Kraljevo i Beograd. Zestoko ste branili srpstvo sa Knez Mihailove. Niste dostojni djedova i pradjedova, zato vam i jeste ovako kako jeste! Kao dubrovacki Srbin stalno i na svakom mjestu se borim za svoj narod. Mohikanaca je ostalo malo ali i kad umrem, sahranite mi srce kraj ranjenog kolena, kako rece jedan pravi patriota.Zidovi imaju jednu poslovicu. Umjetnost je trgovati tudjim i zaraditi a mi prodajemo i mjenjamo svoje za svoje! Mada imamo dio keltske krvi nista nismo naucili od Iraca! Kratka je pamet Srba i koliko god da misle sami o sebi da su prevejani i jaki u biti su naivni i lakomisleni. S nekim stvarima se ne trguje. Kosovo i Metohija nije za pregovore i trgovinu. Ako ti je srce iz grudi za trgovinu da bi bolje zivio, izvadi ga i prodaj!

Martinović Bernard

20.09.2020. 17:58

Па ништа друго очекивати од Кавказа. Тако раде Срби католици(Крвати) и Срби муслимани(Бошњаци) који су скоро целу културну баштину од Срба покрали. Не заборавимо да данашњим Арбанасима је Аустро-Угарска 1912 дала лажну државу Албанију и језик, то значи писменост. Пре тога та арнаутска племена нису се могли међу собом споразумети. Сами Аустријанци су рекли да је то био најпримитивниј народ у Европи.

Ivan

20.09.2020. 18:07

Nama Srbima Kosovo i Metohija pripada po pravu, pravdi i storiji. Pošto pravde nema, pravo se ne poštuje, rešili su da menjaju istoriju. Jasno je da imaju strategiju da pišu iskrivljenu istoriju kako njima odgovara, a uvek na engleskom, jer takva istorija je namenja za strance. Taj trend je očigledan, namera je jasna svima, samo ne našim istoričarima, akademcima, profesorima...koji spavaju i prespavali su ceo vek! Kusturica je redak izuzetak koji nešto zna i sme to javno da kaže!

ban Kulin

20.09.2020. 18:11

Albanci odnosno Arbanasi su kavkasko pleme(kavkazija), daleki rođaci današnjih Čečena(čečenske izbeglice), koje su vizantinski(romejski) okupatori za potrebe svojih osvajačkih ratova naselili na Balkan 1043. godine kao svoje pomoćne trupe i od tada pa do danas Arbanasi neprekidno sarađuju sa svakim ovdašnjim okupatorom, jer na srpskoj, ondnosno na njima tuđoj teritoriji na koju su dovedeni ne mogu da se šire bez strane pomoći. Svoj najveći istorijski procvat i ekspanziju doživeli su za vreme otomansko-muslimanske okupacije, kada su prešli na islam da bi zajedno sa muslimanskim okupatorima iz Azije mogli nesmetano da učestvuju u sistematskim zločinima i genocidima nad domorodačkim srpskim stanovništvom, a sve zarad otimanja tuđih odnosno srpskih teritorija i ostalih bogatstava. Tako su svojevremeno naselili i Kosovo i to posle velikih seoba Srba nastalih usled tadašnjih muslimanskih genocida nad pravoslavnim srpskim stanovništvom. Današnje generacije arbanaških uzurpatora doživljavaju svoju renesensu saradnjom sa novom NATO globalističkom okupatorskom kamarilom.

Zole

20.09.2020. 18:41

Pa sta, ko im brani da pisu sta im je volja. Glupost, neka pisu. Kao oni yugosloveni stoim je snetalo kad su Albanci rukama pravili dvigkave orlove. Pa, i nas grb ima dvoglave orlove. To je smetalo samo onim kojima je petokraka jos u srcu.

Mila

20.09.2020. 18:45

Mislim da sve prezimena kod Albanaca koja imaju završetak prezimena na "vi", potiču od Srba. Interesantno je da je samnom studirala grupa Albanaca sa Kosova, u Beogradu, koji su mi to rekli. Jedan od njih je kasnije i ubijen u Prizrenu, jer je zastupao tu teoriju. Drugi su ostali u Bgd , pri cemu su dodali "ić" na kraju. Neverovatno, ali istinito.

666777

20.09.2020. 20:30

@Mila - Није ту ништа необично. Постоје историјски извори који већину шиптарских племена описују као поарбанашена српска.Погледајте само књигу француског аутора под називом Historie et description de la haute Albanie ou Guegarie, и све ће вам бити јасно. Чак пише да се Проклетије зову Тројанске планине зато што је Скадар био српска Троја.

Miloš ćirilično

21.09.2020. 08:02

@666777 - На граници ЦГ и АЛБ постоји планина, врх, која се зове Велики Тројан

aaa

20.09.2020. 20:35

То је могуће. Још се не зна шта се дешавало за време Тита, а камоли неколико векова уназад.

Komentator

20.09.2020. 22:16

Budžovi radi pametnije od svih nas, izdaje svoje laži na engleskom i u celom svetu, tamo gde treba, a mi pričamo istinu sami sebi. Osim toga većina Albanaca na Kosovu i u severnoj Albaniji su bivši Srbi, to su postali socijalnim inženjeringom Austrougarske i Vatikana. Tako da nismo izgubili Kosovo od Albanaca već samo od preimenovanih Srba.

BOGDAN

21.09.2020. 06:45

KADA BI NASA DRZAVA PROGLASILA OKUPACIJU SVOJE TERITORIJE ONDA NE BI BILO POTREBNO DA PREGOVARAMO SA SIPTARSKE HORDE SA KRIMINALCIMA I TERORISTIMA I TO JE TO.

Šator

21.09.2020. 07:51

Прекрајање историје се врши од памтивјека, ко надвлада он пише како је било (обично измишљотине, нпр. Рамзес II је брисао испод кипова имена оригиналних фараона и стављао своје). Једино рјешење је да их надвладамо и вратимо одакле су дошли, иначе Душан и Лазар ће бити измишљени ликови на Косову. Милошевић и његова екипа су били неспособни, ниједан циљ није остварио, само губици и порази.

Zurkolomac

21.09.2020. 08:56

Srpsku naciju ispranog mozga to nece puno pogoditi, jer jos uvek pate i kukaju za sepavom ustasom ciji grob cuvamo u Beogradu i za predivnom Sugoslavijom. Kakvi smo jadni i bedni bez mirisa i okusa postali, bolje i ne zasluzujemo...

Lucky

21.09.2020. 09:41

,,Pusti Srbina na Srbina,oni ce se najbolje saseci,,ili tako nekako rece neko. Po prezimenu se vide koreni ovog albanskog ,,istoricara genija,,Budzovi ,fali samo ć na kraju. On ni svoju isroriju hocu reci rodoslov nezna.

Zoran Vukovic

21.09.2020. 11:41

Nisu nama problem siptarski istoricari vec nasi sluzbeni istoricari sa Filozofskog fakulteta. Nasi sluzbeni istoricari decenijama seju lazi o Srbima kao divljem narodu koji je navodno dosao niotkuda u sedmom veku... oni sire izmisljotine da su Siptari potomci tzv Ilira. Oni su ti koji mrze sopstveni narod i drzavu ali zato su se lepo uhlebili na drzavnim katedrama... vole pare srpskog naroda kome zele zlo...srbomrzsci po profesiji.. bolesni od autosovinizma... Hvala dragom Bogu jer dolaze novi ljudi, iskreni i istinski naucnici i rodoljubi koji nose i sire istinu o srpskoj istoriji od najranijeg vremena... ima ih i kod nas i u celom svetu... I pitanje je samo vremena kad ce sluzbeni istoricari, ti bedni grobari sopstvenog naroda, otici na smetliste istorije... Tek nakon toga bice smisla da se bavimo i tzv siptarskim istoricarima.

Jakov

21.09.2020. 13:31

Nije problem što dotični "akademik" govori neistinu (otkad je sveta, ima i lažova), nego brine što laž nije iz njegove glave; neko sa Zapada mu je "došapnuo". Ako ovako nastave očekivati je da će i Tesla postati Šiptar. Na laž treba odgovarati ISTINOM, a nama Srbima to ne bi trebalo biti problem, jer imamo istoriju kojom bi se ponosili i mnogo veći (brojčano) narodi.

Srbin

21.09.2020. 15:02

Za sto godina siptari ce u svojim udjbenicima uciti i uzeti Srbe sa Kosara i Srpske komandante Pavkovica I Lazarevica da su bili njihovi heroji. Zivela OSA

snezana

21.09.2020. 17:38

Pa kad nemaju drzavu vec drpaju komsiluk onda moraju i istoriju da bi opravdali drpanje. Ma jok Ricard lavlje srce je bio Siptar, a Sekspir se rodio u Albaniji i zvao se Sekibeg. Sramota pa Vikinzi koji sebe nazivaju Englezima tako kradu, strasno.

Petar

21.09.2020. 19:05

Nisam znao da među šiptarima ima i istoričara. Nemaju nacionalnu istoriju i nemaju svedočanstva iz tog vremena jer su tada došli vamo vezani za turske konje kao robovi,a sad traže prava na teritorije. Sve što je vezano za cara Dušana i kneza Lazara može da se dokaže fizičkim stvarima (pismima,manastirima,krunama, grobnicama...),a postojanje albaske nacije, istorije i kulture ne može da se dokaže ni danas kada ih ima više miliona. Apel za dotičnog gospodina da izmisli malo albanske istorije kad već hoće da izmišlja,a naše slavne vladare da ne dira!

Svjetlana

21.09.2020. 20:35

Ovaj mucenik ne zna ni gde pocinje ni gde zavrsava,daj boze da zna i sta je napisao posto ne verujem da ume da misli. Tuga,sta ce..Nemaju svoju istoriju,ne znaju ni ko su ni sta su ni od kada ni odakle...ne znaju ni ko smo m,i kao narod, ali poznaju miris funti..eto im

Čiča Gorio

22.09.2020. 00:04

1939 godine imao sam 9 godina tada mi je moj deda Đorđo rekao. Tićeš dočekati Dete kada se bude to raspravljalo. Da nebi otišlo na porešnu stranu. Car Karlo obećao je izlaz na More za Srbiju. To mora da da Albanija Srbiji.