EPIDEMIOLOG KON POJASNIO MERU NADZORA: Očekuje se 50.000 ulazaka nedeljno, vakcine obično daju oko 50-60 odsto zaštite

Tanjug

utorak, 15. 09. 2020. u 11:07

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН ПОЈАСНИО МЕРУ НАДЗОРА: Очекује се 50.000 улазака недељно, вакцине обично дају око 50-60 одсто заштите

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

EPIDEMIOLOG Predrag Kon pojasnio je danas meru nadzora za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, navodeći da se ta mera prvi put sprovodi, da se očekuje oko 50.000 ulazaka nedeljno u zemlju i da osnovno da svako ko uđe treba da ima samosvest da je došao iz države u kojoj je visoka transmisija virusa.

"On dobija upozorenje, ali i obavezu da se javi u kovid ambulantu. To ne podrazumeva da se osoba koja dođe kući odmah javi kovid ambulanti. Postoje dva mesta gde može da se prijavi, a to su mreža zavoda za javno zdravlje i kovid ambulante, a postoji i elektronska mogućnost, preko testa samoprocene, koja automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti", objasnio je Kon.

Gostujući na TV Pink, on je naveo je se podrazumeva da ta osoba 10 dana sama prati svoje zdravstveno stanje i da ima obavezu da se, ukoliko dobije povišenu temperaturu ili bilo kakve tegobe, javi u kovid ambulantu na pregled.

"Mi moramo da imamo ove mere, ne samo za sada, nego i za ubuduće posto nailazi jesenji period i period kada će se eventualno još više pogoršavati situacija u bilo kom delu sveta", rekao je Kon.

 

Foto: Arhiva VN

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, naveo je da su vakcine koje se sada naziru takozvane "mrtve" vakcine, koje obično daju zaštitu oko 50, 60 odsto.

"Imamo otpor, nepoverenje i skepticizam vezano za bezbednost nove vakcine iako su preduzete sve apsolutno najveće moguće mere predostrožnosti tako da dok dođe do toga da počne masovna imunizacija proćiće godine. Dostupnost vakcine je jedna stvar, a masovna primena nešto sasvim drugo, a bez masovne primene efekte nećemo baš skoro videti", rekao je Kon.

Dodao je da je veoma važno da to razumemo i budemo svesni da smo pred bolešću koja je vrlo nepredvidiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)