NOVOSTI ISTRAŽUJU: Evo zašto će svi Srbi slaviti novi praznik 15. septembra

D. M.

27. 08. 2020. u 09:12

SRBIJA i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji će se obeležavati 15. septembra, najavio je Vučić.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Ево зашто ће сви Срби славити нови празник 15. септембра

Foto. Arhiva "Novosti"

Ovaj datum je izabran jer je tog dana 1918, probijen Solunski front.

Vučić je objasnio da će ovaj praznik biti zajednički obeležavan u Srbiji i Srpskoj i svim srpskim sredinama širom sveta, gde će Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazati da su isti narod.

- Niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda. Pokazali smo prethodnih godina kako to treba da se radi, jer čak i kada ne misle isto sa obe strane Drine, nikada se nije mogla čuti loša reč - poručio je predsednik Srbije.

Istoričar Goran Miloradović kaže, za "Novosti", da su 15. septembra 1918. Srbi iz Srbije radili nešto zajedno sa Srbima van matice. On objašnjava da je u proboju Solunskog fronta učestvovala divizija sastavljena od bivših austrougarskih zarobljenika u Rusiji i od Srba emigranata iz SAD i Evrope:

- Ona se zvala jugoslovenska divizija, ali nije bila nacionalno mešovita, nego su je 95 odsto činili Srbi iz BiH, Vojvodine, Hrvatske, Dalmacije bilo je čak i nešto Crnogoraca. Srpski vojnici bili su već iscrpljeni i nedovoljno brojni i tih 15.000 dodatnih vojnika znatno je olakšao proboj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)