NASTAVNICI ĆE DRŽATI DUPLE ČASOVE: Veliki posao pred prosvetarima, koji treba da organizuju nastavu prema strogim epidemiološkim pravilima

LJ. BEGENIŠIĆ

13. 08. 2020. u 10:00

DECA neće dobiti nove učitelje i nastavnike, bez obzira na to što će se odeljenja koja imaju više od 15 učenika deliti na dve grupe.

НАСТАВНИЦИ ЋЕ ДРЖАТИ ДУПЛЕ ЧАСОВЕ: Велики посао пред просветарима, који треба да организују наставу према строгим епидемиолошким правилима

D. Milovanović

Časove obema grupama u trajanju od po 30 minuta držaće isti nastavnici, a to će se uklopiti u njihovu već postojeću normu. Za fizičko, likovno i muzičko učiteljima mogu pripomoći predavači ovih predmeta u starijim razredima. Za decu će biti isto kao što je i bilo kada je reč o nastavi, a među prosvetarima su potrebne solidarnost i kolegijalnost. Roditelji treba čvrsto da sarađuju sa prosvetarima i da vode računa o zdravlju deteta, kako ne bi zaraženo došlo u školu.

Ovo su osnovne poruke deci, nastavnicima i roditeljima prosvetnih vlasti, koje su u saradnji sa epidemiolozima napravile plan rada za narednu školsku godinu.

- Nastavnici neće raditi u dve smene. Učitelj koji ima četiri časa po pola sata ima prostora da kad započne sa prvom grupom, nastavi rad i sa drugom grupom. To će biti isti učitelj koji ima svoju radnu normu. Biće aktivirani i oni koji su proglašeni za tehnološke viškove.

Iz prosvetnog sindikata poručuju da se u okviru norme koju prosvetari imaju mora tačno odrediti kako se i šta radi.

- Moramo izbeći to da se rad od kuće pretvori u prekovremeni rad - kaže Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije. - Tokom vanrednog stanja, mnogi nastavnici su radili po ceo dan i noć. To mora da se izbegne.

PRODUŽENI BORAVAK ĆE RADITI

U STRUČNOM uputstvu navodi se da će produženi boravak raditi, ali u manjim grupama učenika istog razreda ili izuzetno više razreda. Preporučuju se časovi i aktivnosti na otvorenom, kada je to moguće.

Inače, podela odeljenja na grupe najveći je organizacioni izazov za škole. Ali, samo za one koje nemaju dovoljno prostora, a imaju veliki broj đaka. U 542 obrazovne ustanove od ukupno 1.192, neće biti potrebe da se odeljenja dele, jer nemaju više od 15 učenika. To su seoske škole, škole manjina i one na KiM.

Prema Stručnom uputstvu koje je prosleđeno obrazovnim ustanovama, jedno dete treba da ima četiri kvadratna metra, pa na primer, ako u nekoj školi u odeljenju ima i 20 učenika, a učionica 80 ili više kvadrata ni to odeljenje neće morati da se deli.

Deca od prvog do četvrtog razreda idu u školu pre podne, grupe dolaze u tačno određeno vreme, na primer u osam sati jedna grupa, a druga u 10.45. Imaju četiri časa po pola sata, pauze su pet minuta, a veliki odmor 20 minuta. Svaka grupa ima svoju učionicu i deca ne idu iz jednog kabineta u drugi. Preporučen je fleksibilan raspored zvonjenja, kako bi što manje učenika bilo u isto vreme po hodnicima ili toaletima.

Učenici od petog do osmog razreda u školu idu po podne, oni nastavu pohađaju po kombinovanom modelu - neposredno u školi i slušaju onlajn časove. Prilikom organizacije nastave, škola treba da vodi računa da se akcenat stavi na predmete koje osmaci polažu na maloj maturi. Provera znanja i ocenjivanje odvija se isključivo u školi.

I ministar Šarčević je naglasio da će se održavati nastava "glavnih predmeta", dok će se ostali izvoditi na druge načine. Prema ranijim najavama fizičko, muzičko i likovno držaće se na otvorenom prostoru, kada god je to moguće.

Prostorije će se češće čistiti i dezinfikovati / Foto EPA

Roditelji koji iz straha od zaraze ne budu hteli da dete da šalju u školu, imaće mogućnost da se tokom septembra izjasne i školi saopšte da će im dete pohađati onlajn nastavu. I ovi đaci biće ispitivani isključivo u školama. Ministar Šarčević u sredu je naveo da deci koja u septembru ne budu dolazila na nastavu časovi neće morati da se pravdaju.

Epidemiolozi naglašavaju da će nošenje maski biti obavezno, da je stalno držanje maske na licu najsigurniji način zaštite od infekcije, ali da postoji mogućnost i da se tokom časa skinu maske. Obavezno moraju da ih nose kada pričaju ili odgovaraju, i kada izlaze na pauzu u dvorište ili u toalet. Maske će im obezbeđivati roditelji. Šarčević je, međutim, zamolio premijerku Anu Brnabić da se obezbede sredstva za maske ako to bude neophodno.

- Predlog je da roditelj obezbedi bar tri maske - rekao je Šarčević i dodao da će u školama biti i rezervnih.

Govoreći o organizaciji nastave u srednjim školama, on je naveo da će problem biti sa gimnazijama, dok će u stručnim školama praktična nastava oslobađati prostor za teoretsku. Kako je naveo, medicinskim školama neće biti preporučena praktična nastava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)