ČEKA SE ODLUKA: Krizni štab razmatrao modele za početak školske godine usled epidemije

Lj. Begenišić

subota, 08. 08. 2020. u 07:30

ЧЕКА СЕ ОДЛУКА: Кризни штаб разматрао моделе за почетак школске године услед епидемије

AP Photo

KRIZNI štab razmatrao je najoptimalnije modele za polazak dece u osnovnu i srednju školu.

U obzir smo uzeli rezultate svih istraživanja koja se tiču kovida 19 i iskustva država koje nisu prekidale nastavu tokom pandemije. Imamo smernice zasnovane na medicinskim preporukama. Biće doneta odluka koja će predstavljati najmanji mogući rizik za zaražavanje dece, a otvoreno je još nekoliko detalja oko tehničkog organizovanja nastave.

Ovo je povodom predstojećeg starta nove školske godine juče rekla epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević, navodeći da je ovo pitanje razmatrano na sastanku Stručnog tela kome su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Premijerka Brnabić juče je najavila da će odluka o polasku dece u škole biti saopštena u ponedeljak ili utorak. Dodala je da će se i tokom vikenda raditi na tim pitanjima kako bismo početkom nedelje imali jasne prepruke.

- Planira se pregled uputstva Ministarstva prosvete koje se odnosi na mere prevencije protiv virusa korona, na održavanje časova fizičkog vaspitanja i na trajanje časova - rekla je premijerka i navela da se snimaju časovi za onlajn nastavu, kako bi školstvo bilo spremno na sve mogućnosti.

Do početka školske godine ostalo je dvadesetak dana, a oči dece, roditelja i nastavnika uprte su u Krizni štab, jer on treba da donese ključne preporuke o uslovima u kojima će se nastava odvijati.

Epidemilog dr Predrag Kon rekao je nedavno da mere koje su na snazi ne bi smele da popuste prve dve nedelje u septembru, dok se ne vidi "efekat škole".

- Sve odluke u vezi sa školom doneće Krizni štab, a na nama je da te odluke poštujemo i sprovedemo - kažu, za "Novosti", u Ministarstvu prosvete.

DECA BEZ TEŠKIH OBLIKA BOLESTI

KAKO ističe epidemiolog Predrag Kon, kod mlađe dece, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne beleži teška klinička slika prilikom zaražavanja koronom. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od dece da budu "dobri prenosioci virusa".

Ono što se do sada moglo čuti jeste da bi časovi trebalo da traju 30 minuta, da samo potpuno zdrava deca mogu u školu, merenje temperature biće obavezno, đaci će morati da imaju masku kod sebe, ali nije poznato kada će je nositi, učionice se moraju provetravati, a mere higijene strogo poštovati...

- Treba obezbediti uslove da ne dođe do zaražavanja u školi, kao i obezbediti nastavu na daljinu, za sve cikluse - rekao je ranije dr Kon. - Moguće je napraviti plan koji će deca možda bolje sprovoditi nego odrasli, samo je potrebno da se naviknu.

Mnoge roditelje zanima i da li će biti organizovan produžen boravak za najmlađe đake, ali u Ministarstvu prosvete i gradskoj vladi, koja je zadužena za to, kažu da će i o tome odlučiti - Krizni štab.

Međutim, ranije je najvljivano da je produženi boravak, kao i pohađanje nastave u školama za decu od prvog do četvrtog razreda neophodno, jer njih nema ko da čuva, pošto roditelji ne mogu da odsustvuju s posla. A i po zakonu, deca mlađa od 12 godina ne smeju boraviti sama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Glas razuma

08.08.2020. 11:23

Struka uglavnom govori da su deca zaštićena ali i da su značajni prenosioci virusa. A zdravlje nastavnika i nenastavnog osoblja niko gotovo i ne pominje kao da to nije bitno. Sramota. Jedini način da budu zaštićeni i deca i nastavnici je online nastava (u suprotnom bi lako moglo da dodje do širenja virusa corone). Da li će u (ne daj bože) slučaju da nastava u novoj školskoj godini (SEM U OSNOVNIM ŠKOLAMA) počne u učionicama, ODGOVARATI DIREKTNI DONOSIOCI OPASNE OLUKE (pre sveg članovi kriznog štaba) ili ćemo da kao i obično prozivamo direktore škola i dekane fakulteta koji niti su epidemiolozi niti su ovlašćeni za borbu protiv epidemije? Nadam se da ipak nismo sami sebi najveći neprijatelji. Napominjem da nisam zaposlen u prosveti i da je dužnost države da donosi najbezbednije odluke za zdravlje gradjana, a ne zarade tajkuna i tajkunčića.