MOĆNI "LAZAR" I "MILOŠ" VODE NOVE OKLOPNJAKE: Kreće modernizacija Vojske Srbije

Rade Dragović

07. 08. 2020. u 11:00

NOVO domaće oklopno vozilo M-20 otporno na mine, namenjeno Vojsci Srbije, u sledećih nekoliko meseci proći će testiranja, čime će biti ispunjeni uslovi za izradu prototipa i serijsku proizvodnju.

МОЋНИ ЛАЗАР И МИЛОШ ВОДЕ НОВЕ ОКЛОПЊАКЕ: Креће модернизација Војске Србије

Ministarstvo Odbrane

Ovim transporterom sa pogonom na svih šest točkova i sa visokim nivoom balističke i protivraketne zaštite (tip vozila u svetu poznat kao MRAP) domaće oružane snage rešiće problem višegodišnjeg zaostatka u segmentu bezbednog transporta pešadije. Vojska Srbije do nedavno raspolagala je sa svega desetak modernih oklopnjaka, dok se slična, pa i modernija vozila u susednim armijama broje stotinama.

Konstruisanje savremenog oklopnog transportera M-20, na čijoj proizvodnji radi Vojnotehnički institut, kragujevačka "Zastava Tervo" i pribojski FAP, samo je jedan segment šireg projekta razvoja oklopnih vozila točkaša za domaći sistem odbrane. Reč je o više familija transportera u kojoj je i "lazar 3" (pogon 8 puta 8) i "miloš" (4 puta 4). U planu je razvoj još jednog člana ove familije, kojim će biti okončan projekat modernizacije oklopnih vojnih točkaša. Serijskom proizvodnjom ovih vozila i njihovim ulaskom u bataljone VS prevoz vojnika u kamionima pod ceradom trebalo bi da ode u istoriju.

- Vojska Srbije godinama zaostaje u važnom delu borbene sposobnosti - zaštićenom transportu - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - Vojske regiona, koje su i članice NATO, prethodih godina na razne načine nabavile su na stotine vozila izuzetno visoke zaštite i snažnog naoružanja. Naš odgovor nije u kupovini, već u domaćoj odbrambenoj industriji. Ovaj projekat u potpunosti će zaživeti u narednih deset godina.

Ministarstvo Odbrane

"Lazar 3"


Koliku pažnju u komšiluku pridaju ovoj vrsti naoružanja svedoči slučaj Hrvatske, čije oružane snage su prethodnih godina iz SAD snabdevene sa više od 230 izuzetno robusnih američka oklopnjaka International MaxxPro plus i još poznatijeg proizvođača "Oškoš". Slične pakete vojne pomoći od Amerike dobila je i Albanija - 77 "hamvija", kao i 2019. kontigent od 40 "makspro" transportera. Rumunija koristi 60 ovih vozila, a Mađarska 12. Bugarska je već pokrenula veliki program kupovine 150 oklopnjaka, a Makedonija je zaključila ugovor o kupovini 33 vozila "oškoš" od SAD. Slično, Crna Gora 2023. iščekuje 67 transportera.

- Države članice NATO svoja vozila MRAP nabavljaju uglavnom iz SAD. Reč je o transporterima korišćenim u Iraku i Avganistanu, koje američke Oružane snage povlače iz upotrebe. Dobiju se kao donacija, ili vrlo jeftino, s tim što je prilagođavanje i održavanje ovih vozila skupo. Srbija se oslanja na sopstvenu industriju i nauku. Naš cilj je da sa što manje para dođemo do vojne tehnike koja nam rešava više problema - navode u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo Odbrane

"Miloš"
DOMAĆI RAD, "MERCEDESOVA" LICENCA

DOMAĆA vozila "lazar" i "miloš" bazirana su na komponentama sa nezavisnim vešanjem, od vrhunskih svetskih proizvođača i ona su u klasi borbenih vozila kakva se inače koriste u zapadnoevropskim vojskama. Drugu "familiju" domaćih su transporteri sa pogonom na šest i četiri točka, bazirana na tehnologiji pribojskog FAP-a. U njenom središtu je kvalitetan sistem zavisnog oslanjanja automobilskih "mostova" koji se proizvode u Priboju, po licenci nemačkog "mercedesa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta