SITUACIJA I DALJE VEOMA TEŠKA: U užičkoj bolnici od korone obolelo 48 zdravstvenih radnika

Tanjug

27. 07. 2020. u 13:12

СИТУАЦИЈА И ДАЉЕ ВЕОМА ТЕШКА: У ужичкој болници од короне оболело 48 здравствених радника

Foto: D. Karadarević

EPIDEMIOLOŠKA situacija je veoma teška, imamo veliki priliv pacijenata koji dolaze iz regiona, ali za sada uspevamo da funkcionišemo sa kadrom sa kojim raspolažemo, izjavila je danas direktorka Opšte bolnice u Užicu Jelena Raković Radivojević.

Ona je rekla da je u užičkoj bolnici trenutno hospitalizovano 253 pacijenata, od kojih je 150 pozitivnih na kovid-19, dok se na intezivnoj nezi nalazi 25 pacijenata, od kojih je 18 na nekoj od mehaničkih potpora, odnosno na respiratoru.

Kako kaže, broj pacijenata koji se prima i otpušta iz bolnice je sličan, dodajući da se ta brojka kreće od 30 do 40 pacijenata.

-Otprilike onoliko koliko ih primimo, toliko se i otpušta. Imamo veliki priliv pacijenata koji dolaze sa regiona, pa kod nas dolaze pacijenti iz Priboja, Prijepolja, Sjenice... Sve u svemu još uvek jedna teška situacija-navodi Radivojević.

Prema njenim rečima, u bolnici ima još 50 slobodnih mesta, a da bi se rasteretio sistem, otvorena je privremena kovid bolnica u užickom naselju Krčagovu, u kojoj je smešteno 15 suspektnih pacijenata.

-Trudimo se da sve pozitivne pacijente grupišemo samo na pojedina odeljenja, da se ne mešaju sa onima koji čekaju rezultate-navela je direktorka užičke bolnice.

Dodaje da podaci od jutros pokazuju i da je u specijalnoj bolnici "Čigota" na lečenju 51 pacijent koji ima laku i srednje tešku kliničku sliku, kao i da će određeni broj njih biti u toku dana otpušten.

Radivojević ističe da su prošle nedelje kapaciteti užčke bolnice bili gotovo potpuno puni, navodeći da je tada bilo oko 320 pacijenata, te da je sada taj broj manji.

-Prethodna nedelja je bila krajnje iscrpljujuća i na ivici što se tiče prijema pacijenata-navela je ona i dodala je prethodnog dana bilo 39 prijema u užičku bolnicu.

-U zadnjih nekoliko dana pacijenti ostaju na daljem lečenju kod nas, a kada se ukažu neki slobodni kapaciteti u Beogradu i okolini, te pacijente transportujemo, ali zadnja dva tri dana nismo to radili, jer nismo imali povratnu informaciju da to možemo uraditi- ukazala je Radivojević.

Kaže i da ima dovoljno zaštitne opreme i da nova količina stiže na svakih četiri, pet dana.

U užičkoj bolnici je od virusa korona obolelo 48 zdravstvenih radnika, a Radivojević ističe da sistem uspeva da funkcioniše, te da ima dovoljno kadra.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, juče je u tom gradu potvrđeno još 36 novih slučajeva na kovid-19.

Užice ima najveći broj obolelih od korone u Zlatiborskom okrugu i taj broj od početka epidemije iznosi 645, od kojih je deset pacijenata preminulo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)