"KAO DA TE VOZ PREGAZI, SIMPTOMI TRAJU NEKOLIKO DANA": Epidemiolog otkrio kako se osećaju zaraženi omikronom

Novosti onlajn

06. 12. 2021. u 18:52

NOVI soj korona virusa nazvan omikron širi se planetom, a prema poslednjim informacijama i zvanično je potvrđeno njegovo prisustvo u Hrvatskoj.

КАО ДА ТЕ ВОЗ ПРЕГАЗИ, СИМПТОМИ ТРАЈУ НЕКОЛИКО ДАНА: Епидемиолог открио како се осећају заражени омикроном

Foto: D. Milovanović

Dve osobe koje su boravile u Južnoj Africi, kolevci ovog novog soja za koji se još uvek ne zna pouzdano da li je opasniji od delte, zaražene su. 

- Otkriven je u nekim zemaljama sveta, Hrvatska je među prvima koja je uvela mere za sprečavanje širenja ovoga soja. Mi smo dokazali danas kod dva pacijenta da je potvrđen omikron soj - rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

Omikron je u komšiluk stigao pre par dana.

- Dobili smo soj u petak. Napravili smo skrining, u subotu smo pokrenuli sekvenciranje jednog genoma. Za jednog smo potvrdili omikron. Gospodin koji je bio prvi, čiji je uzorak bio na Ruđeru, vakcinisan je pa je količina virusa bila premala za skrining. Ali je najsličniji oblicima omikrona koji su dokazani u Bocvani - rekla je mikrobiološkinja Ljiljana Žmak u HZJZ.

Prve studije iz Južne Afrike pokazuju da ova mutacija više "napada" nevakcinisane, odnosno ispostavilo se da jedini hospitalizovani usled infekcije omikronom nisu cepljeni protiv korone. O simptomima koji su, čini se blaži u odnosu na deltu, govorio je i epidemiolog Bernard Kaić i otkrio kako se osećaju prvi oboleli u Hrvatskoj.

- Oba pacijenta bila su vakcinisana. Zaštita cepivom od ovoga soja je solidna. Oba pacijenta nemaju ozbiljnije simptome. Neminovno je bilo da će ovaj soj ući u Hrvatsku i neminovno je da neće biti novih slučajeva. Simptomi su slični gripu, povišena temperatura i 'kao da te je voz pregazio', a traju par dana - objasnio je Kaić.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili