PAZITI NA VLASNIČKE KNJIGE: Advokati sa Kosova i Metohije opominju raseljena lica koja nisu otuđila imovinu

D. ZEČEVIĆ

15. 11. 2021. u 12:37

ZBOG sve učestalijih slučajeva falsifikovanja odnosno uzurpacije srpske imovine na Kosovu i Metohiji advokati sa KiM upozoravaju raseljena lica iz pokrajine da obavljaju češće provere u kakvom su stanju njihove kuće, stanovi, imanja...

ПАЗИТИ НА ВЛАСНИЧКЕ КЊИГЕ: Адвокати са Косова и Метохије опомињу расељена лица која нису отуђила имовину

Katastarske knjige na KiM, Foto Arhiva

Osim pokušaja prisvajanja imovine raseljenih lica putem falsifikovanih dokumenata, često se dešava da uzurpatori "na terenu" u potpunosti "promene namenu" imovine.

Ima brojnih slučajeva da se na mestu nekadašnje srpske kuće koja se srušena napravi zgrada ili neki drugi objekat, što kasnije svakako otežava i dokazivanje vlasničkog prava, ali i povraćaj imovine.

Jovana Filipović, advokatica iz Gračanice, ističe da su prema podacima koje poseduje najčešći primeri uzurpacije srpske imovine na području Metohije i Prištine.

- Jedini način na koji se može stati na put otimanju imovine u vlasništvu Srba jesu česte provere u Katastru nepokretnosti, ali i na samom terenu, kako bi se moglo reagovati preventivno, ali i da uzurpatori vide da vlasnici vode računa o svojoj imovini - ističe Filipovićeva.

Jovana Filipović, Foto Privatna arhiva

Dodaje da su najčešći problemi sa kojima se susreću oni koji krenu na put povratka svoje imovine loš pristup institucijama, neažurnost u radu, nepoštovanje prava na jezik, odugovlačenje u rešavanju predmeta, ali ono što najviše zabrinjava jeste zloupotreba prava od strane intitucija koje bi trebalo da sprovode zakon. Česti su slučajevi upisa u katastarske knjige upravo na osnovu falsifikovanih dokumenata.

- Međutim, iako predmeti u slučaju povraćaja vlaasničkog prava traju veoma dugo, i po nekoliko godina, ukoliko su stranke dovoljno uporne moguć je pozitivan ishod i povratak prava na sopstvenu imovinu, što se, nažalost, mora dokazivati - zaključuje Jovana Filipović.

Podneto na hiljade tužbi

U GRADSKIM sredinama na Kosovu i Metohiji uglavnom su na meti uzurpatora kuće i stanovi, a u ruralnim imanja, odnosno zemljište. Iz Kancelarije za KiM ističu da se pred kosovskim sudovima nalazi 80.000 tužbi za razne vidove zloupotreba imovine u vlasništvu Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!